Zaríf: A libanoni kormányról egyedül a libanoniak dönthetnek

2020. augusztus 14. 14:09

Az iráni külügyminiszter azt mondta, „nem tartjuk humánusnak, ha bárki az emberek szenvedését és fájdalmát politikai célokra használja fel”.

2020. augusztus 14. 14:09

Egyedül a libanoniak dönthetnek az ország jövőbeni kormányáról, Irán pedig minden segítséget megad az arab országnak a múlt heti bejrúti robbanást követő újjáépítésben – mondta Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pénteken, bejrúti látogatásán.

„Nem tartjuk humánusnak, ha bárki az emberek szenvedését és fájdalmát politikai célokra használja fel” – tette hozzá libanoni hivatali partnerével, Charbel Vahbával folytatott egyeztetését követően Zaríf újságírók előtt. Hozzátette: mind az iráni állam, mind az iráni magánvállalkozások készek segítséget nyújtani a múlt heti bejrúti robbanást követő újjáépítésben. A libanoni fővárosban a múlt héten történt hatalmas robbanás, amelyben több mint 2700 tonna, a kikötőben évek óta, különösebb óvintézkedések nélkül tárolt ammónium-nitrát röpült a levegőbe. Hozzávetőleg 180-an vesztették életüket, a kár hatalmas. A katasztrófát követő kormányellenes tiltakozások hatására a héten lemondott az Iránbarát Hezbollah síita szervezet támogatását élvező vezetés. Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője határozottan tagadta, hogy a szervezetnek bármiféle olyan raktára van a bejrúti kikötőben, amely a robbanásnak lehetett volna az okozója. 

A héten korábban Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő óva intett a robbanás átpolitizálásától, valamint felszólította az Egyesült Államokat, hogy oldja fel a Libanon ellen hozott szankcióit.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!