Tízezrek álltak ki Litvániában a belarusz tüntetők mellett

2020. augusztus 24. 09:47

A demonstráció egyúttal megemlékezés is volt az 1989-es balti láncként elhíresült tüntetésre is.

2020. augusztus 24. 09:47
null

Tízezrek alkottak emberi láncot Litvániában a hétvégén, amely több, mint harminc kilométer hosszú volt és Vilniustól egészen a litván-fehérorosz határig ért – számolt be róla a The Moscow Times. A tüntetők megfogták egymás kezét és többen a belarusz ellenzék piros-fehér zászlóját tartották, a litván trikolórral együtt.

Veletek vagyunk, szabad Fehéroroszországot, kinyújtjuk felétek a kezünket” – fogalmazott a demonstráción Gitanas Nauseda, litván elnök.

A tüntetés egyúttal megemlékezés is volt az 1989-es balti láncként elhíresült demonstrációra, amikor a szovjet megszállás alatt lévő három balti államban, Észtországban, Lettországban és Litvániában több mint kétmillió ember alkotott élő láncot, hogy felhívják a figyelmet országuk függetlenségének elvesztésére. A mostani élőláncban a szervezők szerint legkevesebb ötvenezren vehettek részt. 

(Nyitókép forrása: litván külügyminisztérium.)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magicus
2020. augusztus 24. 15:58
Ilyen pici országokat gombokért meglehet venni! Aztán majd néznek nagyokat azon ,hogy a szovjet után a yenkik alattvallói lesznek ahogy Ukrajna lett az! Ők tudják,hogy mi eladó feléjük. Pedig többre hivatottak voltak a Baltiak.
zakar zoltán béla
2020. augusztus 24. 15:12
Lett, litván, ÉSZT!!!!!!
Gregorius
2020. augusztus 24. 11:58
Beloruszia nagy része a középkorban a Litván Nagyfejedelemség része volt, aztán a Jagellokkal egyesült Lengyelországgal és lengyel is maradt az ország felosztásáig ( 1790 körül), utána került Oroszországhoz. Így érthetőbb a kötődés....
nyúlgerinc
2020. augusztus 24. 11:38
Ha nekünk szar, legyen nektek is...gondolják a litvánok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!