Görögországi muszlim imahelyek szenvedik meg a Hagia Sophia mecsetté alakítását

2020. augusztus 04. 15:15

Mecsetfelújításoktól vonhatnak meg forrásokat.

2020. augusztus 04. 15:15
null

Görögországi muszlim imahelyek szenvedik meg, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök múzeumból nagymecsetté nyilvánította az isztambuli Hagia Sophia-székesegyházat – írta a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség kedden.

A 16. századból való trikalai Oszmán sah mecset (Ólommecset) maradványait feldühödött tömeg dobálta meg kővel, tovább rombolva a romokat.

Az Oszmán sah mecset az egyik legszebb ottomán imaház volt Dél-Európában, amelyet az Oszmán Birodalom híres építésze, Szinán épített. Nevéhez 79 mecset fűződik, és munkái közül az Ólommecset az egyetlen, amely a modern Görögország területén található. Nevét ólomból készült kupolájának köszönheti. A mecsetből, amelyhez egykor iskola, szegényház és fogadó tartozott, mára csak a főépület, a minaret egy része, illetve Oszmán sah mauzóleuma (türbéje) maradt meg.

A Hagia Sophia nagymecsetté nyilvánítása miatt elmaradhat a leszboszi Mitilíniben található Szultán anyja mecset (Valide camii) felújítása. Kosztasz Mucurisz tartományi kormányzó azt követelte, hogy vonják meg a forrásokat a sziget legrégebbi, 1615-ben épített muszlim imaházától. A régi török negyed egykori bazárjában álló mecset 1791-es átépítése óta az Új mecset (Yeni camii) nevet viseli. Leszbosz 1462 és 1912 között oszmán uralom alatt állt, és ma is jelentős számban lakják muszlimok.

Egy, a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátushoz közel álló honlap további hasonló lépések veszélyére hívta fel a figyelmet. A weboldal szerzői szerint a bosszútetteket ugyanazok a görög radikális jobboldali és ultraortodox körök hajtották végre, amelyek I. Bartolomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka befolyása ellen is küzdenek.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. augusztus 04. 19:42
"Ha Isten is úgy akarja."
kaltran
2020. augusztus 04. 19:05
Gratula Itt a haverod szövege, aki még marxon leninen is túltett - s mi sajnos bekajáltuk Imagine there's no heaven It's easy if you try No hell below us Above us only sky Imagine all the people living for today Imagine there's no countries It isn't hard to do Nothing to kill or die for And no religion too Imagine all the people living life in peace, you You may say I'm a dreamer But I'm not the only one I hope some day you'll join us And the world will be as one John Lenin
medve
2020. augusztus 04. 16:16
A Hagia Sophia újra mecsetté nyilvánítása eléggé elgondolkodtató, és jóval komolyabb következményekre enged utalni, mint néhány kicsinyes ellenlépés.
Rugo
2020. augusztus 04. 15:58
Úgy is van, ezek a szar muszlimok úgyis lehetetlenné teszik a keresztények életét (Szaúdi_Arábiában pl. büntetik a keresztény jelképeket). Ki kell vágni őket mecsetjeikkel együtt Európából!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!