Uniós biztos: A migránsok visszatoloncolása törvényellenes

2020. július 06. 20:25

„Nem védhetjük meg Európa határait úgy, ha közben megsértjük uniónk alapvető értékeit” – fogalmazott Ylva Johansson, belügyekért felelős uniós biztos.

2020. július 06. 20:25
null

A menedékkérők az európai értékek felé fordulnak, be akarják ezeket fogadni, és nekünk meg kell őket tisztelni ezzel – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos, az Európai Parlement állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) a görög-török határon kialakult migrációs helyzettel foglalkozó hétfői brüsszeli ülésén.

Nem mindenki jogosult arra, hogy menedéket kapjon, viszont alapvető jogaikat minden helyzetben tiszteletben kell tartani

A biztos kijelentette, hogy a migránsok visszatoloncolása egyértelműen törvényellenes, mivel „mindenkinek joga van ahhoz, hogy menedékért folyamodjon az Európai Unióban.” Hozzátette, hogy nem mindenki jogosult arra, hogy menedéket kapjon, viszont alapvető jogaikat minden helyzetben tiszteletben kell tartani. Hangsúlyozta, hogy a jogellenes visszatoloncolásokat azonnal ki kell vizsgálni az adott állam hatóságainak, és eljárást indítani, ha szabálytalanságot tapasztalnak.

Elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság nem tud ilyen ügyekben nyomozni, mivel ez tagállami hatáskör, azonban „eljött az idő egy új, erősebb uniós ellenőrző mechanizmus létrehozására a visszaélések elkerülése végett. Nem védhetjük meg Európa határait úgy, ha közben megsértjük uniónk alapvető értékeit” – fogalmazott a biztos. Johansson kijelentette, hogy az Európai Bizottság „sikereket könyvelhet el” amiatt is, hogy például a görög hatóságokkal együttműködve, a megfelelő megelőző módszerekkel sikerült megakadályozni a koronavírus-járvány elterjedését a görög szigeteken.

Görögország nem engedett Törökország fenyegetésének

Mikalisz Krizohoídisz görög polgárvédelmi miniszter a vitához hozzászólva elmondta: Görögország nem engedett Törökország fenyegetésének, és görög hatóságok úgy határoztak, hogy márciusban nem fogadnak el menedékjog iránti kérelmet, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy Törökország megnyitja határait. Hozzátette, hogy a határellenőrzés hatékony, de a járvány elmúltával várhatóan ismét megemelkedik a migránsok száma. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint 2020 első felében 10 348 ember érkezett Görögországba, többségük Afganisztánból és Szíriából.

(MTI)

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2020. július 19. 10:21
Osztán milyen törvény ellenes? Ha sokan és erőszakosan jönnek még a tűzparancs sem lenne az.
puszika
2020. július 09. 19:37
A görögöknek ILLENE VÁLASZOLNI, Ylva Johansson! Előre elmondja a mantrát,aztán minden megy tovább mint eddig. Ez már nem is Unió, ez egy gittegylet!
rrrrrr
2020. július 08. 08:49
Semmi gond. Mo. a járvány miatt rendelkezik azzal a tapasztalattal, h a nemzetközi útvonalainkon h kell a korridort kiépíteni. Fel kell vetni kint Brüsszel (tüsszentettem) -ben, h érem, mostantól ha mégegyszer ezt hazánk szemére vetik, már nyitjuk is meg a folyosókat...hova is mennek ezek a nemzetközi útvonalak? Bécs, Ljubljana (graz), Zagrab...aztán babusgassák őket. kiváncsi leszek a reakcióra és az azonnal megjelenő kötelező határvédelemről szóló mulasztásainkról, mert egyből megkapnánk az tuti...kéne ezzel játszani kicsit odaengedni nekik, főleg bécsbe....hülyék vagyunk ha nem használjuk ezt ki, ha törökország szopatni tudja sőt pénzt hoz ebből, állítom a költségvetésükbe már ez be van építve egy sorba, már ha ott tudják mi az...mi meg csak a pofonokat kapjuk, itt lenne az ideje, hogy kicsit odabasszunk.
Nuttika
2020. július 07. 13:20
Szóval ha jól veszem ki, ez a némber azt mondja, hogy ok, nem mindenki jogosult itt lenni, de ha idejöttek, nincs jogunk kirakni, mert joguk van itt fosztogatni, erőszakolni, ölni. Nagyszerű. Hol lakik ez a kedves nő, hogy postázhassuk neki a migránsokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!