Román külügyminiszter: A budapesti hivatalosságok hagyjanak fel a provokatív logikával Románia vonatkozásában

2020. július 01. 12:29

A gazdaságfejlesztési programnak átláthatónak és diszkriminációmentesnek kell lennie – hangsúlyozta Bogdan Aurescu.

2020. július 01. 12:29
null

Románia várja Magyarország részéről azt a megállapodás-tervezetet, amely alapján mielőbb el lehet kezdeni a tárgyalásokat a magyar gazdaságfejlesztési programról – erről Bogdan Aurescu román külügyminiszter nyilatkozott szerdán az Agerpres román közszolgálati hírügynökségnek adott terjedelmes interjúban. Aurescu kijelentette: a gazdaságfejlesztési programról szóló megállapodásnak olyan alapvető elveket kellene tartalmaznia, mint a román hatóságok szerepe, a program átlátható és diszkriminációmentes jellege, valamint az alkalmazás összhangja a versenyre és az állami segélyre vonatkozó román és EU-s szabályozásokkal.

Egy olyan megállapodás-tervezet átküldését kértem a magyar külügyminisztertől, amelyik tiszteletben tartja ezeket az elemeket, és amelyik lehetővé teszi az egyeztetések elkezdését. Remélem, hogy ezt a megállapodás-tervezetet mielőbb átküldik, ahogy ezt megbeszéltük” – fogalmazott Bogdan Aurescu.

A román külügyminiszter felidézte: a Szijjártó Péterrel folytatott május 26-i bukaresti megbeszélés újabb alkalmat nyújtott a román fél világos és határozott elvárásának közvetítésére, hogy Magyarország „térjen vissza a természetes, valós partneri viszonyra”, és hogy „a budapesti hivatalosságok hagyjanak fel a provokatív logikával Románia vonatkozásában”. Megjegyezte: a megbeszélés során – amint a múltban is – megerősítette, hogy Románia érdekelt a kétoldalú kapcsolatok pragmatikus, konstruktív és európai szellemben történő megerősítésében, és nyitott a kölcsönösen előnyös projektek azonosításában, amelyek mindkét állam és állampolgáraik jólétéhez járulnak hozzá.

Aurescu azt is hozzátette, hogy a megállapodáshoz a román félnek – a nemzetközi egyezményekről szóló 2003/590-es törvény értelmében – elő kell készítenie és jóvá kell hagynia a tárgyalási felhatalmazást. Ebben a román Külügyminisztérium határozza meg a főbb elemeket, de a területet felügyelő más román hatóságokat is be kell vonni a folyamatba. „Biztosíthatom, hogy ez az elem (a magyar gazdaságfejlesztési program) fontos része lesz a következő időszak kétoldalú párbeszédének. Remélem, hogy ezt a tárgyalást konkrét lépések követik, amelyek tettekkel igazolják a magyar fél elkötelezettségét egy olyan átlátható és nem diszkriminatív megoldás azonosításában, amely megfelel a román törvényeknek, és a vonatkozó EU-s szabályozásoknak” – mondta az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban Bogdan Aurescu külügyminiszter.

(MTI)

(Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2020. július 02. 14:35
"diszkriminációmentes legyen", azaz magyar pénzből magyar lakta területeken románok is kapjanak. Elmehet a 3,14csába!
luisbathhelena
2020. július 02. 06:43
Ha jól értem kihagytam a buliból a korrupt román allamszerveket és megsertodtek
rajgy
2020. július 01. 22:12
Nagy Analfabéták a Fidesz vezetői, ha MAGYAR ADÓFIZETŐK pénzéből ROMÁN GAZDÁKAT támogatnak, https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/halasak-a-roman-gazdak-a-magyar-allam-penzeert-nincs-etnikai-szinezete-az-erdelyi-gazdasagfejlesztesnek és a romák külügy mégis szemétkedik velük. Jaaaaaaaaa, Orbán csak a saját népét tudja átverni, a románokat nem.
Tatulus
2020. július 01. 22:01
A román vezetők szinte semmit se fordítottak Erdély és a magyarlakta területek fejlesztésére. Most, hogy a magyar kormány (mint a német a szászoknak) támogatást nyújt, a román vezetés mű-felháborodik! Valójában attól félnek, hogy a romániai magyarság gazdasági megerősödésével eljöhet az idő az autonómia követelésére! Aztán esetleg az anyaországgal való egyesülésre. Arról elfelejtkeznek, hogy az elrománosítás nagymértékű, a magyarság aránya 6-7%! Erdély egyes részein több, a Partiumban kevesebb! Egy biztos - a hullarablók féltik az elrabolt vagyont! Ezért is jó a magyar hadsereg-fejlesztési program!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!