Könnygáz, lángoló utcák: Portlandben a polgármestert sem kímélik a BLM-tüntetések

2020. július 28. 16:22

Május vége óta zajlanak a tüntetések az északnyugat-amerikai Portland városában, ahol a hónap elején már a szövetségi kommandósokat is bevetették a rend helyreállítására. Az utcai erőszak azóta is terjed, nemrég a város demokrata párti polgármestere is ízelítőt kapott a kommandósok módszereiből – és a tüntetők haragjából. De győzhet-e Trump a könnygázas portlandi pokolban?

2020. július 28. 16:22
null

Két hónap telt el azóta, hogy a George Floyd meggyilkolását követően kirobbanó tüntetéssorozat lángba borította az Egyesült Államokat. A nyár elején az ország összes nagyvárosát ellepték a tüntetők, de az idő előrehaladtával lankadni kezdett az érdeklődés az események iránt, mára a legtöbb város – mint például Minneapolis – élete visszatért a megszokott kerékvágásba. De nem mindenhol volt ez így: az Oregon államban található Portland utcái még most is füstgránátok durrogásaitól hangosak minden éjszaka. 

Portland története egyébként is kifejezetten kalandos – sokáig ez volt az Egyesült Államok egyik legveszélyesebb kikötővárosa –, az 1960-as évektől pedig a politikai életét átható progresszióval vívott ki magának országos ismertséget, így természetes, hogy a különböző balos mozgalmak szép számmal jelen vannak a tengerparti városban. Portlandet egyébként a fehér nacionalisták is kedvelik, mivel viszonylag alacsony a más rasszokhoz tartozó lakosok aránya – a feketék, hispánok és ázsiaiak összességében csak a lakosság körülbelül negyedrészét teszik ki. „Az a nem hivatalos mottónk, hogy őrizzük meg Portlandet furának, szóval az olyan embereket szeretjük, akik valahogy nem teljesen átlagosak. És ez elég sok mozgásteret hagyott a szélsőségeknek, ideértve a politikai szélsőségeket is” – magyarázza a CNN-nek egy egykori portlandi egyetemi oktató. 

Floyd halálát követően természetesen Portlandben is tüntetések kezdődtek, amik nagyon hasonlóan zajlottak, mint a más városokban tartott megmozdulások: az utcákra vonulók között itt is voltak olyanok, akik inkább a rongálásban és fosztogatásban voltak érdekeltek, mint a tényleges tiltakozásban. Ahogy más helyeken is, a rendőrök Portlandben sem mindig tudták megfelelően kezelni a tüntetések során fellépő nyomást. A megmozdulásokat követő vandalizmus összességében dollármilliókban mérhető veszteségeket okozott a különböző helyi vállalkozásoknak, de nem maradtak érintetlenül a köztéri szobrok sem: a tüntetők

Az országszerte egyre gyakoribbá váló szobordöntögetés, noha kétségtelenül nagyon népszerű tevékenység, egyvalaki szemében hatalmas szálkát jelent: Donald Trumpéban. Az elnök ezért június végén kiadott egy rendelkezést, ami amellett, hogy lehetővé teszi azoknak a büntetőjogi felelősségre vonását, akik részt vettek a szobordöntögetésben vagy az erőszakban, legitimálja a szövetségi források megvonását azoktól a tagállami kormányoktól vagy helyi önkormányzatoktól, amik nem tudják megvédeni a szobrokat, emlékműveket vagy a kormányzati vagy egyházi tulajdonban álló ingatlanokat. A rendelkezés azt is lehetővé tette, hogy a rendfenntartáshoz szövetségi erőket is bevessenek az érintett tagállamok beleegyezése nélkül – és ezzel tulajdonképpen el is érkeztünk a jelenlegi portlandi konfliktus gyökeréhez. 

Trump ugyanis úgy látja, hogy az eddig hangoztatott „law and order”-politikának jóval nagyobb hangsúlyt ad, ha a tüntetések sújtotta városok utcáin egyszer csak megjelennek a belbiztonsági minisztérium állig felfegyverzett kommandósai, akik paprikasprayvel, könnygázzal, és gumilövedékekkel igyekeznek távol tartani a dühös tüntetőket a szövetségi épületektől. Portlandbe július elején érkeztek meg ezek az erők, és ahogy arra alighanem számítani lehetett, a város utcain hamar úrrá lett a fejetlenség. 

Az első súlyosabb incidens július 11-én következett be, amikor egy szövetségi tiszt meglőtt egy tüntetőt, aki összeesett a lövés erejétől. A Twitteren közzétett videó tanúsága szerint a férfi előbb elrúgott magától egy füstgránátot, a tiszt pedig válaszul rálőtt. Az eset óriási felháborodást váltott ki város- és országszerte. Számos politikus jelezte, hogy elfogadhatatlan a szövetségi csapatok által elkövetett erőszak Portlandben. „Attól tartok, hogy a szövetségi tisztek tegnap éjszakai cselekedetei szították, nem pedig enyhítették az egyébként is égető feszültségeket városunkban” – írta Portland polgármestere, a demokrata párti Ted Wheeler. 

 

A következő megrázó esetre alig néhány napot kellett várni. Az ötvenhárom éves egykori tengerészgyalogos, Chris David július 18-án azért ment ki egy tüntetésre, mert mélységesen felháborították a szövetségi tisztek erőszakos cselekedetei. Amikor odalépett az egyik kommandóshoz, hogy megkérdezze, hogyan egyeztethető össze a portlandi eljárásmódjuk azzal, amire felesküdtek – az Egyesült Államok alkotmányával –, az minden további nélkül ütlegelni kezdte a férfit gumibotjával. Az esetről készült videófelvétel tanúsága szerint a kommandós ötször sújtott le Davidre, miközben az egyik társa könnygázt fújt a férfi arcába – David csak ekkor fordított hátat nekik. 

 

A hasonló, erőszakos intézkedésekről készült videók mellett egyre több olyan esetet is felkap a média, amikor az azonosítószámok nélkül eljáró szövetségi tisztek szintén azonosíthatatlan autókba tuszkoltak tüntetőket. Ebből a szempontból legalábbis nem túlzó a Politico szerzőjének gondolata: az ilyen jelenetek adják Trump kezébe a lőszert az eddigi legvéresebb kultúrkampf megnyeréséhez, amit a városi liberális szavazók ellen folytat. Hiszen

a játék Trumpnak sem babra megy Portlandben:

ősszel jön a választás, az év eleji nagy népszerűségét elfújta a koronavírus és a Floyd-tüntetések. A különböző közvélemény-kutatások akár tízszázalékos különbséget is kimutathatnak Joe Biden és Donald Trump között, természetesen az előbbi javára. Nincs mese, rendet kell rakni.

Csak hát a rendrakás egyelőre döcögősen megy az északnyugat-amerikai nagyvárosban. A szövetségi csapatok bevetésének borzasztó a sajtója, a tisztek pedig senkit sem kímélnek – például a város már említett polgármesterét, Ted Wheelert sem. Wheeler egyébként is kifejezetten nehéz helyzetben van, és nem csak amiatt, mert az év elején válással végződött a házassága, hanem azért is, mert a város életét gyakorlatilag meghatározó tüntetéssorozatból eddig sehogy sem volt képes politikailag profitálni. 

Wheeler sokáig távol tartotta magát a megmozdulásoktól, a múlt héten azonban megjelent egy tüntetésen (a novemberi választáson ellen induló másik jelölt egyébként jóval gyakrabban vett részt a megmozdulásokon). Csakhogy a tüntetőket nem nyűgözte le az ötvennyolc éves városvezető, sőt: a tér fújolástól és „Fuck Ted Wheeler”-rigmusoktól volt hangos, amikor a politikus szóba elegyedett a tüntetések vezetőivel. Az aktivisták közül többen Wheeler lemondását követelték. „Állítsa mellénk a rendőröket! Álljon mellénk a csapata. Azt akarom, hogy hozza ide a teljes csapatát, és álljanak ki mellettünk!” – követelte tőle az egyik demonstráló, utalva arra, hogy a portlandi rendőrök a városvezetés ígérete ellenére együttműködtek a szövetségi csapatokkal. Egy másik demonstráló azt vetette a polgármester szemére, hogy nem tartja be a választási ígéreteit. „Segítenie kell nekünk kijutni ebből. Ha nem segít, újabb négy év pokol következik!” – mondta a férfi. 

„Ha gázt kaptok, én is gázt kapok!” – Ted Wheeler (középen, kékben) a tüntetőkkel. Fotó: MTI/AP/Noah Berger
„Ha gázt kaptok, én is gázt kapok!” – Ted Wheeler (középen, kékben) a tüntetőkkel. Fotó: MTI/AP/Noah Berger

A polgármester azt ígérte a tüntetőknek, hogy nem hagyja magukra őket. „Ha gázt kaptok, én is gázt kapok” – jelentette ki, miközben a demonstrálók töltényhüvelyeket szórtak a lába elé. Wheeler talán nem is sejtette, hogy hamarosan tényleg könnygázt fújnak majd az arcába a szövetségi tisztek, pedig pontosan ez történt, amikor megközelítette azt a szövetségi épületet, amit a Trump rendeletére kivezényelt kommandósok védtek. Wheeleren ráadásul gázmaszk sem volt, így a könnygáz zavartalanul hatolhatott be a szervezetébe. A polgármester még körülbelül egy órán keresztül a helyszínen maradt – ebben az időintervallumban kapott még egy adag könnygázt –, de a tüntetők szimpátiáját nem sikerült elnyernie, továbbra is zengett a „Fuck Ted Wheeler”. 

A kedélyek továbbra sem nyugszanak az északnyugat-amerikai városban. Vasárnap este a rendőrök lövöldözésre lettek figyelmesek egy belvárosi parkban, rövidesen pedig ugyanott elrejtett Molotov-koktélokra és tárakra bukkantak. Ezen a ponton úgy tűnik: az tüntetők elszántságát nem tudják megtörni a kivezényelt szövetségi csapatok, akiknek egyelőre nem vizsgálták felül a jogköreit és parancsait – ezek alapján Portlandben jóformát addig folytatódhatnak a harcok, amíg az egyik fél meg nem unja azokat. Nehéz ősz elé néz tehát Ted Wheeler. És Donald Trump is. 

A nyitóképen: BLM-tüntető Oregonban. Fotó: MTI/AP/Noah Berger

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2020. július 30. 07:17
Az idióta trampli eddig a világot rombolta most a saját hazáját.Szóval visszanxalt a fagyi.Azért érdekes hogy a csendes amerikaiak békésen tűrik a terrort amit a demokraták szítanak.Az USA helyzete intő példa Európának hogy a liberós felforgatók szinte mindent bevetnek a hatalom megszerzéséért és a közvetlen terrort is alkalmazzák .Nekünk magyaroknak is nagyon kell vigyáznunk mert a férgek mindenütt jelen vannak és ott ártanak hazánknak ahol tudnak.
Behemoth
2020. július 29. 07:52
A police officer-t nem fordítjuk tisztnek. Középiskolai angol. Egész egyszerűen rendőr.
Molnar Janos
2020. július 28. 21:57
Kár, hogy a cikkből nem derül ki, a káoszon kívül mit akarnak a tüntetők. Ha ez a hires progresszió, amit az egyetemi oktató emleget, akkor valami mást kell kitalálni, mert ebbe az USA beleroppan, S az a kínaiak kivételével senkinek se jó.
bagira
2020. július 28. 21:43
Kommunista-libsi-libernyák-libernáci.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!