Plágiumbotrányba keveredett Matovic

2020. július 16. 18:04

A szlovák kormányfő kész lemondani, ha teljesítette választási ígéreteit.

2020. július 16. 18:04
null

Igor Matovič (OĽaNO) 1998-ban írt diplomamunkájában két publikációt is felhasznált anélkül, hogy azok forrását feltüntette volna – írja a Denník N nyomán az Újszó.  A lap szerint a szlovák miniszterelnök az őt ért vádakra válaszolva kijelentette, hogy kész lemondani azt követően, hogy teljesítette választások előtt tett ígéreteit.

„A kormányfő 1993 és 1998 között végezte felsőoktatási tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem Menedzsment Karán. Arra, hogy Matovič diplomamunkája problémás lehet, először a Hospodárske noviny hívta fel a figyelmet 2012-ben, amikor is rámutattak, a jelenlegi kormányfő munkájának címével már korábban megjelent egy gazdasági szakemberek által közölt kiadvány” – ismerteti az előzményeket a felvidéki magyar honlap.

Nyolc évvel ezelőtt a kormányfő egykori témavezetője, az azóta elhunyt Jozef Komorník, a felröppent gyanú kapcsán megjegyezte, nem észlelt arra utaló jeleket, hogy a diplomamunka plágium lenne. A tanár Matovicot a legjobb diákjai közé sorolta. „A diplomamunka megírására az akkori viszonyokhoz képest is sok időt szenteltem. Nem kértem meg mást, hogy írja meg helyettem, és nem is vásároltam egyet készen, holott megtehettem volna” – mondta Matovic 2012-ben, a Hospodárske novinynak adott interjúban, ahol hangsúlyozta:a diplomamunka tárgyát ő maga vetette fel, de az iskola témakínálatából választotta. Amikor azonban rájött, hogy ilyen címmel már létezik egy publikáció, értelemszerűen felhasználta azt munkája írásánál.

Most Matovic a Facebookon reagált az információkra, ahol beismerte, valóban becstelenül szerezte akadémiai fokozatát. Mint írja, kész lemondani, amint teljesítette a választások előtt tett ígéreteit. „Őszintén szólva, nem tudom, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban minek nem tüntettem fel a forrását, és ezekből mennyi volt. Ha azonban így van, elloptam valamit, ami nem az enyém, így de facto tolvaj vagyok, ami szomorú és semmiképp sem dicséretre méltó”– írta a posztban. „Elnézést kérek minden tisztességes diáktól, aki mindenféle másolás, súgás vagy más trükközés nélkül képes volt elvégezni az egyetemet. Őszintén csodálom önöket” – idézi Matovicot az oldal.

Nyitóképünk forrása: MTI/Máthé Zoltán.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. július 17. 16:29
Azért ez meglehetős oktalanság. Itt nálunk iparág épült ki szakdolgozatok írására, ha valaki meg tudja fizetni, szakszerű, egyedi és garantáltan nem összeollózott diplomamunkákat készítenek az összes "műfajban" vállalkozók. (Ripotot láttam néhányukkal, ahol elmondták, hogy minden témára van emberük.) Gondolom ez Szlovákiában sem volt, vagy van másképp.
A teremburáját
2020. július 17. 13:45
Megjegyzem, hogy SP kisdoktorija a TE hallgatói számára mint tankönyv készült s került használatba, s egy tankönyv esetében a plágium csak akkor jöhet esetleg számitásba, ha az egy másik, már megjelent tankönyvre vonatkozna! A tankönyvekben nincsenek, vagy igen ritkák a hivatkozások, mivel azok közismert, általánosan elfogadott tényeket, megállapitásokat tartalmaznak.
fran
2020. július 17. 12:59
Szerintem az igazi kérdés az, hogy ez eddig miért nem derült ki. Miért nem hozták nyilvánosságra a választási küzdelemben? Ki az, akinek érdeke mindez. Ki az a szlovák ember, aki végigolvasta Matovics szakdolgozatát és rájött a plagizációra. S ki fizette ki az idejét? Ki az a politikai ellenfél, akinek ez megérte? Most nem ismerem annyira a szlovák politikát. Másrészt ugye azért megint megy a ködösítés. Két idézetet nem jelölt, mondják. az én szakdolgozatomnál már azt is kifogásolták, hogy egy idézetet egy könyvből vettem, ami egy másik könyv, szerző szószerinti idézete volt. S én az eredeti könyvre hivatkoztam a lábjegyzetben és a felhasznált irodalomnál nem, mert az a könyv nem volt a kezemben. Az index 2 oldalt tulajdonít Matovicsnak, a másik 77 oldal meg a meg nem jelölt idézetnek. Kötve hiszem, hogy két idézett művel eleget tudott volna tenni a felhasznált irodalom elvárásnak. Azt mindenki észreveszi, ha csak két oldal saját mű, s a többinél még lábjegyzet sincs. Vagy kicsit felületes a lábjegyzetelés.
matematikus
2020. július 17. 10:07
Az Index szerint ez schmittelés volt annyi különbséggel, hogy a szlovák elnök legalább nem próbálta tagadni. https://index.hu/kulfold/2020/07/17/plagium_igor_matovic_szlovakia/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!