Konzultáció indul az unió Sarkkör-politikájával kapcsolatban

2020. július 20. 17:13

Az Európai Bizottság hétfőn konzultációt indított az Észak Sarkkörrel kapcsolatos uniós politikáról.

2020. július 20. 17:13

Az Európai Bizottság hétfőn konzultációt indított az Észak Sarkkörrel kapcsolatos uniós politikáról. A kezdeményezés alkalmat ad a térségre vonatkozó uniós megközelítések széles körű megvitatására, többek között az európai zöld megállapodást célzó törekvések fényében. Josep Borrell az EU-s külpolitikáért felelős főképviselő szerint az éghajlatváltozás következtében drámai változások zajlanak e területen, nő a geopolitikai jelentősége, és egyre több szereplő lát új stratégiai és gazdasági lehetőségeket a régióban.

Az Európai Uniónak teljes mértékben készen kell állnia az új fejlemények hatékony kezelésére az uniós érdekekkel és értékekkel összhangban – jelentette ki. Virginijus Sinkevicius, a környezetpolitikáért felelős uniós biztos elmondta, hogy az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia a térségben, világos és koherens politikával, amely képes megküzdeni az elkövetkezendő évek kihívásaival. A hétfőn megnyitott nyilvános konzultációban 2020. november 6-ig lehet részt venni. A 2008-ban induló uniós sarkvidék politika céljai a térség és lakosságának védelme, az ott fellelhető erőforrások fenntartható használatának ösztönzése, és a hozzájárulás a hatékonyabb északi-sarkvidéki többoldalú kormányzáshoz.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
forsteandretredjemann
2020. július 20. 19:39
Végre valami húsbavágóan európai probléma. Az angolok távoztak, de ezek szerint Committee of Silly Walks nélkülük is müködik tovább.
Pandaka pygmaea
2020. július 20. 18:27
Konzultációt? Förtelem. Csak nehogy ellopják a maszoposok, a dékások meg a momósok azt is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!