Kémkedéssel vádolja a spanyol kormányt a katalán parlament elnöke

2020. július 15. 08:51

Roger Torrent szerint a mobiltelefonját lehallgatták.

2020. július 15. 08:51
null

A katalán parlament házelnöke hivatalos nyomozást követel, mert szerinte mobiltelefonja egy ideig kémkedés célpontja volt, számol be az Euronews. Roger Torrent azt állítja, hogy az izraeli NSO vállalat által fejlesztett Pegasus kémprogrammal figyelték a telefonját, amit csak kormányok vásárolhatnak meg, és használhatnak a bűnüldözésben és a terrorizmus elleni harcban. A katalán politikus azt is mondta, „ez a bizonyíték arra, amit már tudtunk, hogy a spanyol állam megfigyeli a politikai ellenfeleit”.

„A kémkedés, melynek célpontja voltam, megsérti a magánélethez való jogomat, a kommunikáció titkosságához való jogomat, és a jogomat, hogy politikai projekteket dolgozhassak ki, törvénytelen beavatkozás nélkül. De ezen a konkrét ügyön túlmenően, ami igazán fontos, az az, hogy ezek az esetek bizonyítják a függetlenségünk elleni támadás általános létezését" – jelentette ki újságírók előtt Roger Torrent a katalán parlament házelnöke

Az El País és a Guardian nyomozása szerint Torrent telefonját 2019-ben hallgatták le, abban az időben, amikor a függetlenségpárti politikus számtalan politikai gyűlésen vett rész, valamint tanúskodott a spanyol legfelsőbb bíróság előtt, amikor a katalán függetlenségi mozgalom kilenc vezetőjét ítéltek 9-13 év börtönre.

A napilapok vizsgálata szerint két másik köztudottan függetlenségpárti katalán politikust is megfigyeltek. Pedro Sanchez miniszterelnök egy nyilatkozatában kijelentette, hogy a kormány nem volt tudatában annak, hogy a három telefont esetleg feltörték. Hozzátette, hogy minden ilyen lépéshez bírói engedély szükséges.

(Euronews)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. július 16. 10:49
Aragónia, Kasztilia, Catalónia, Basqia, Andaluzia, Portugalia, stb. Hispania provincia, a Punok is birtokolták egykoron, Gótok, Vandálok. Apropó: Gibraltár EU terület marad- e?
olajfa1
2020. július 15. 12:49
Hoppácska! ott is kellene a "történelmi kisebbségnek autonómia"!!!
Nehidd El
2020. július 15. 11:04
Min van ez meglepődve? A Torrenteket minden állam igyekszik megfigyelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!