Duda hivatalosan is megnyerhette a választást

2020. július 13. 09:02

A szavazatok 99,97 százalékának összeszámolása után biztosnak tűnik a győzelem.

2020. július 13. 09:02
null

Andrzej Duda hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Lengyelországban a szavazatok szinte teljes összesítése szerint. A választási bizottság hétfő reggel, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze. A választási bizottság vezetője szerint a maradék szavazatok érdemben már nem fognak változtatni ezeken az eredményeken. Az eddigi közzétett, nem hivatalos felmérések is Duda hozzávetőleg kétszázalékos előnyét jelezték.

Az előzetes adatok szerint a részvételi arány magas, 68,12 százalékos volt. Sylwester Marciniak felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány és a nyári szabadságok ellenére volt magas a részvétel, ráadásul a vasárnap tartott második fordulóban még magasabb volt, mint a két hete tartott első fordulóban, amikor a szavazásra jogosultak 64,51 százaléka adta le voksát. A hivatalban lévő államfő a nem hivatalos adatok ismeretében, a csekély különbség ellenére már vasárnap este győzelmet hirdetett.

Duda meghatódott

Soká éljen Lengyelország! Hetvenszázalékos részvételi aránnyal győzni az elnökválasztáson valami hihetetlen. Meghatódtam. Köszönöm, honfitársaim” – hangoztatta Duda a fővárostól, Varsótól 60 kilométerre északra található Pultusk városában egy rendezvényen támogatói előtt, miután az exit pollt közzé tették. A hivatalban lévő elnök kihívójának, Trzaskowskinak is gratulált eredményéhez, és azt hangoztatta, hogy elnöki hivatala továbbra is „nyitott lesz az eltérő nézeteket és meggyőződést valló emberek irányába”. A törvények szerint a választási bizottságnak az urnák zárása után 48 órával kell közzétennie a hivatalos végeredményeket. Erre várhatóan hétfő este vagy kedd reggel kerül sor.

(MTI)

(kép forrása: MTI/EPA-PAP/Artur Reszko)

 

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bispora
2020. július 15. 08:35
Rafal Trzaskowski tipikus esete a tyúk tojás problémának: 2019-ben ő képviselte a lengyeleket a Bilderberg Csoport évi eligazításán. Ez két lehetőséget vet fel. 1. Annyira karizmatikus politikus és annyi követője van, hogy nem tekinthettek el a meghívásától 2. Őt szemelték ki a nemzeti kormány leváltására, mert van tömegbázisa és esélye
balbako_
2020. július 13. 15:43
Akkor hivatalosan is gratulálok neki! Megmentették Le4ngyelországot a szavazói ezért nekik is gratulálok.
tolan
2020. július 13. 15:42
Amennyiben leképződnek a dolgok, ez vélhetően úgy van, hogy a Fidesznek, minimum 60% eredménye meglesz... 2022-ben...
Kriszta67
2020. július 13. 14:57
Nesztek barmok, ez a jövőtök. https://888.hu/amerika-london-parizs/fejbe-lottek-egy-fiatal-anyukat-blm-tuntetok-mert-azt-mondta-hogy-minden-elet-szamit-4260931/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!