Átvágott torokkal találták meg a máltai újságíró-gyilkosság kulcsfiguráját

2020. július 22. 09:57

A rendőrség szerint öngyilkossági kísérlet történhetett.

2020. július 22. 09:57
null

Elvágott torokkal és más súlyos vágási sérülésekkel találták meg a rendőrök Melvin Theumát, a felrobbantott Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró meggyilkolása ügyében kulcsfontosságú információkkal rendelkező, rendőri megfigyelés alatt lévő közvetítőt, akit épp most hallgatott volna meg újra a bíróság – media1.hu a The Guardian és a 444 nyomán.

Korábbi vallomása szerint Theuma közvetített a gyilkosság megrendelői és a bérgyilkosság elkövetői között. Tavaly novemberben azonban Theuma elnöki kegyelmet kapott, amiért együttműködött a hatóságokkal és információkkal segítette a nyomozást. Most egy olyan hangfelvételt készültek lejátszani a Galizia-gyilkosság ügyében folyó bírósági perben, amiről állítólag Theuma még nem vallott. Órákkal azelőtt találtak rá vérben úszva, hogy a tanúvallomására sor kerülhetett volna.

A rendőrség öngyilkossági kísérletet emleget

A hírek alapján Melvin Theuma ügyvédjének gyanússá vált, hogy Theuma nem reagált a telefonhívásaira. A kulcsfigura lakását elvileg megfigyelés alatt tartó rendőrök ezután ellenőrizték az illetőt, így találtak rá Theumára, akit ezután kritikus állapotban szállítottak kórházba.

Daphne Caruna Galiziát közel három évvel ezelőtt, 2017. október 16-án robbantották fel autójában. A máltai politikai-üzleti elit, köztük az akkori kormány piszkos ügyeivel foglalkozó újságíró halálával összefüggésben korábban több magas rangú politikus, miniszter és maga a miniszterelnök, valamint a máltai rendőrfőnök is kellemetlen helyzetbe került. Az ügy a miniszterelnök, több miniszter és a rendőrfőnök lemondásához is elvezetett.

Galizia halála előtt egy olyan erőmű-beruházásra vonatkozó információkhoz jutott, melyben egy Yorgen Fenech nevű üzletember is érintett volt. Theuma, aki korábban taxisofőr volt, Fenech egyik szállodájában dolgozott. Korábbi vallomása szerint az üzletember bérgyilkosok segítségével ölette meg Galiziát. Fenechet tavaly novemberben elfogták, amint épp yachtjával el akart hajózni az európai uniós szigetország területéről. Theuma azonban nem csak az üzletemberre, de Christian Cardonára, Málta egykori gazdasági miniszterére is terhelő vallomást tett – emlékeztet a portál.

(Nyitókép: MTI/EPA/Domenic Aquilina.)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAW AND ORDER
2020. július 25. 07:39
Soros kavarja a szart. Az érdekes nevű "újságíró" által "kinyomozott" - miért is újságírók nyomozgatnak? - állítólagos maffiának természetesen azerbajdzsáni-magyar szála is van. A képlet egyszerű: rágalmazd meg a magyarokat, gyilkolj meg néhány hasznos hülyét, így a vádakat emberáldozattal szilárdítottad meg. Már nincs is szükség bizonyítékra.
Csomorkany
2020. július 22. 14:12
Maxim Gorkij utolsó szavai az öngyilkosság előtt: "Elvtársak! Ne lőjetek!"
packó_
2020. július 22. 13:14
Én azon csodálkozom, hogy a cigánygyilkosságok elkövetői még élnek a börtönben. Hogyhogy nem tud F. hozzájuk férni?
cutcopy
2020. július 22. 13:07
A máltai szeretet..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!