A spanyol bíróság 122 évre ítélte az ETA volt vezetőjét

2020. július 24. 15:50

María Soledad Iparraguirre egy huszonöt évvel ezelőtt elkövetett robbantásos merénylet miatt kapott börtönt.

2020. július 24. 15:50
null

A spanyol bíróság pénteken 122 éves börtönbüntetésre ítélte María Soledad Iparraguirrét, a már feloszlott Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet egyik volt vezetőjét egy huszonöt évvel ezelőtt elkövetett robbantásos merénylet miatt.

A bíróság megállapította, hogy az Anboto fedőnéven ismert terrorista rendelte el 1995 decemberében Luciano Cortizo ezredes meggyilkolását egy, az autójába rejtett pokolgéppel. A León belvárosában elkövetett támadásban a katonai vezető életét vesztette, 18 éves lánya súlyosan megsérült, és tovább három járókelő is sérüléseket szenvedett.

A robbantást Sergio Polo hajtotta végre, akit korábban 110 év börtönre ítéltek ezért a bűncselekményért.

Az 59 éves Anaboto 2004-ben került a francia hatóságok kezére élettársával Mikel Albizu Iriartével, az ETA egykori politikai vezetőjével, valamint további 16, illegális szeparatista tevékenységgel gyanúsított személlyel együtt. Letartóztatásukat a spanyol kormány történelmi akciónak, a francia kormány pedig „a terrorizmus elleni háború egyik legszebb győztes csatájának” nevezte. Franciaország 2019-ben adta át Anabotót a spanyol hatóságoknak, miután ott letöltötte büntetését. A baszk terroristának ez az első pere Spanyolországban, ahol összesen 12 merénylet elrendelése miatt kell felelnie.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő, 1959-ben alakult terrorista csoport 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy támadásokkal, és 2018 májusában feloszlatta magát. Elfogott tagjai közül jelenleg mintegy 250-en ülnek börtönben Spanyolországban, körülbelül ötvenen Franciaországban, egy terrorista pedig Portugáliában. A véres merényletekkel harcoló szervezet számlájára több 800 gyilkosságot írnak, amelyekből több mint 300 máig felderítetlen.  Az ETA utolsó merényletét Franciaországban hajtotta végre tíz évvel ezelőtt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Diario Gara

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2020. augusztus 10. 19:12
122-re. 123-ra kellett volna. Annak azért már van visszatartó ereje!
Salamander
2020. augusztus 04. 21:35
Érdekes, azt hittem már egyikük sem él. Ja 0ersze, a szocik-komcsik vannak hatalmon Spanyolországban. Fél év múltán kint lesznek, addig is irodájuk lesz a börtönben...
Akitlosz
2020. július 24. 20:30
Márpedig Baszkföld békésen pláne nem lesz szabad. Semmilyen alkotmányos módszer és keret nem létezik erre a spanyol "demokráciában". Lásd még Katalónia esetét is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!