A román lakosság közel harmada cigányellenes

2020. július 03. 15:07

A koronavírus sem változtatta meg a romák megítélését keleti szomszédunknál.

2020. július 03. 15:07
null

A koronavírus-járvány nem nagyon befolyásolta a romákkal szembeni általános ellenszenvet a román társadalomban – derül ki az IRES legújabb felméréséből, amelyet a Főtér ismertet. Eszerint három romániai állampolgárból mindössze egy viselkedik elfogadóan a romákkal szemben, míg a kétharmaduk még mindig nagyon bizalmatlan irányukban.

A kutatásból az is kiderül, hogy a romák jogait négy román közül több mint három elegendőnek vagy túl soknak ítéli meg. A komolyan cigányellenesnek nevezhető románok aránya azonban 20-30 százalék között mozog. „Ők azok akik szerint a romák veszélyesek, akik ellen az állam akár erőszakot is alkalmazhat, a romákkal szembeni diszkriminációt és gyűlöletbeszédet pedig nem kéne büntetni” – adja meg a fenti csoport hozzáállását az erdélyi magyar honlap.

Egy másik csoport, amelynek aránya 30-40 százalékra tehető, kontextustól függően elfogadóbb, bizalmatlanabb vagy akár cigányellenes álláspontra helyezkedik. Általánosságban a romákkal szembeni leggyakoribb kritikák, hogy lopnak, komolytalanok, hazudnak és lusták. „A romákkal szembeni ellenszenv tüzére egyébként a média, elsősorban a televízió is önt azért olajat bőven” – zárja cikkét a Főtér.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2020. július 08. 10:23
„A romákkal szembeni ellenszenv tüzére egyébként a média, elsősorban a televízió is önt azért olajat bőven” – ez egy ordas nagy hazugság A média nem ír semmi igazat a romákról, úgyhogy ez hülyeség. Egyetlen ciganybűnözésről nem írnak, még a cigány szót sem merik leírni. Az emberek nem hülyék, vidéken mindenki fél. Látják a cigányok agresszivitását, bandázását. És nem rasszizmus, hanem realizmus. Lehet hülyét játszani, de a hirdetésekben cigány mentes helyeken keresnek házat és cigánynak nem adnak ki lakást , akkor azzal ideje lenne foglalkozni. És nem a cigányok amúgy sem kicsi öntudatának növelésével.
ZolieM
2020. július 04. 18:44
Amúgy hogy különböztetik meg magukat az oláhok a cigányoktól? Van erre valami módszer?
Béna Géza
2020. július 04. 16:57
Rossz a megközelítés a román lakosság harmada cigány ebből kel kiindulni
istvanpeter
2020. július 04. 16:44
A cigány az mindenütt cigány, Indiában és Romániában is, meg Magyarországon is. Ugye Romániában legutóbb is betörtek egy kórházba és félig agyonverték az orvosokat és az ápolókat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!