Újabb rendőri intézkedésben elhunyt fekete férfi – Atlanta rendőrfőnöke lemondott

2020. június 14. 07:16

A férfi kicsavarta a rendőr kezéből a sokkolót, majd megpróbált elmenekülni.

2020. június 14. 07:16

Lemondott Atlanta rendőrfőnöke szombaton, alig egy nappal azután, hogy a város egyik rendőre agyonlőtt egy fekete férfit egy szondáztatást követő dulakodás nyomán. Georgia állam fővárosának polgármestere, Keisha Lance Bottoms sajtóértekezleten jelentette be, hogy elfogadta Erika Shields rendőrfőnök lemondását. A rendőrséget egy Wendy's gyorsétteremhez riasztották péntek este, azzal a panasszal, hogy egy kocsijában alvó férfi feltartja a sort az étterem autósokat kiszolgáló oldalán – közölte a georgiai nyomozó hivatal (GBI). A helyszínre kivonult rendőrök megszondáztatták a 27 éves Rayshard Brookst, akit őrizetbe akartak venni, de a földre tepert férfi kicsavarta egyikük kezéből a sokkolót, és azt a rendőr felé tartva, megpróbált elfutni – mondta el szombaton Vic Reynolds, a nyomozó hivatal igazgatója. Menekülés közben lőtték le.

A tragikus incidenst egy biztonsági kamera mellett több szemtanú is rögzítette a mobiltelefonjával. Utóbbi felvételek azóta kikerültek a világhálóra. Reynolds azt ígérte, szombat estig a biztonsági kamera felvételét is nyilvánosságra hozzák. „Ilyen esetben, amikor a rendőri intézkedés halállal végződik, a közvéleménynek joga van tudni, mi történt” – mondta sajtótájékoztatóján. A nap folyamán tüntetés kezdődött Brooks halálának helyszínén és Atlanta több más pontján is, miközben az Egyesült Államokban már három hete tart az a rendőrségi reformokat követelő tüntetéshullám, amelyet egy brutális minneapolisi rendőri intézkedésben május 25-én meghalt George Floyd afroamerikai férfi halála váltott ki. Atlanta eddig is egyike volt azoknak az amerikai városoknak, ahol a tiltakozások tömegeket mozgósítottak.

Gerald Griggs ügyész, az egyik legbefolyásosabb polgárjogi szervezet, az NAACP atlantai alelnöke is részt vett a Wendy's étteremnél összegyűlt mintegy 150 tüntető szombat délutáni felvonulásán. „Az emberek fel vannak háborodva. Tudni akarják, miért kellett megölni Brookst, hiszen nem követett el semmit azon kívül, hogy aludt a kocsi utasoldali ülésében” – nyilatkozta Griggs, aki szerint a férfit a rendőrök halált okozó fegyverhasználat nélkül is elfoghatták volna.

(MTI)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2020. június 15. 15:21
Úgy látom a képen airsoft játékosok ünneplik a győzelmet. A másik lehetőség: hogy ilyen rossz arcú civilek éles automata fegyverekkel mászkálhatnak az utcán, az gondolom kizárható.
bispora
2020. június 14. 11:16
Mondjuk azért az plusz adalék, hogy a lázongó feketék azóta már szarrá égették az éttermet... https://www.youtube.com/watch?v=IQLeki_8Zq4
civis72
2020. június 14. 10:40
"Az emberek fel vannak háborodva. Tudni akarják, miért kellett megölni Brookst, hiszen nem követett el semmit azon kívül, hogy aludt a kocsi utasoldali ülésében" ...seggrészegen bealudt vezetés közben, aztá összeverekedett a rendőrökkel....
atila68
2020. június 14. 09:31
Tudatmódosult állapotban rendőrökre támadt. Nincs itt semmi látnivaló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!