Lettország nem hosszabbítja meg az egészségügyi vészhelyzetet

2020. június 09. 20:45

Lettország nem hosszabbítja meg a koronavírus-járvány miatt március közepén bevezetett, június 10-én lejáró egészségügyi vészhelyzetet – jelentette be kedden Krisjanis Karins lett kormányfő.

2020. június 09. 20:45

A rigai parlament a rendkívüli jogrend helyébe lépő törvényekkel biztosította, hogy bizonyos egészségügyi óvintézkedések továbbra is hatályban maradnak. „Szerdától feltételesen visszatérünk a normalitáshoz, azaz az átlagos mindennapokhoz az ismert korlátozásokkal és szabályokkal” – mondta a miniszterelnök külön kiemelve a távolságtartásra és a higiéniára vonatkozó előírásokat. Karin felszólította országa lakóit, hogy a vírus megfékezése érdekében tartsanak kétméteres távolságot egymástól és mossanak rendszeresen kezet.

A tömegközlekedési eszközökön kötelező szájmaszkviselés mellett korlátozások vannak a tömegrendezvények tekintetében is. Június végéig legfeljebb 300 fős kültéri és 100 fős beltéri rendezvényeket lehet tartani. Júliustól a résztvevők számára vonatkozó további enyhítéseket tervez a lett kormány.

Különleges szabályok vonatkoznak a kiállításokra, illetve kulturális-, sport- és egyéb nagyobb részvételű rendezvényekre. A vendéglátóipari egységekhez hasonlóan itt is biztosítani kell a személyenkénti négy négyzetméter területet a távolságtartás biztosítására. Az éttermekben és bárokban csak korlátozott számú vendég foglalhat helyet egy asztalnál.

A balti országokban a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően sikerült alacsonyan tartani az új fertőzöttek számát. A csaknem kétmillió lakosú szomszédos Lettországban 1089 az azonosított fertőzöttek és 26 az elhunytak száma. A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 1727 fertőzöttet jelentettek, akik közül 72-en hunytak el. Az 1,3 millió lakosú Észtországban 1947 a regisztrált fertőzöttek száma és a járvány 69 ember életét követelte.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!