Közép- és kelet-európai EU-tagállamok levélben tiltakoznak a menekültek kötelező elosztása ellen

2020. június 05. 19:56

Az Európai Bizottság új uniós menekültügyi politikai javaslatai között az értesülések szerint a kötelező betelepítési kvóták is szerepelnek.

2020. június 05. 19:56

Hét közép- és kelet-európai EU-tagállam levélben fejezte ki határozott ellenvéleményét az Európai Bizottságnak a migránsok európai uniós tagállamok közötti kötelező újraelosztási terve miatt – közölték Brüsszelben szlovén forrásokból pénteken. A levelet Szlovénia mellett a visegrádi négyek – Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia – valamint két balti állam, Észtország és Lettország írta alá.

Sajtójelentések szerint Ales Hojs szlovén belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a levéllel kívánják már előre jelezni az unió döntéshozó testületének, hogy a kötelező elosztás módszere nem fogadható el, más megoldást kell találni a menekültkérdés hosszabb távú megoldásra.

A miniszter – akinek nyilatkozatát a szlovén hírügynökség is idézte – hozzátette, hogy a tiltakozó levél megírására az késztette, hogy a bizottság a közeljövőben teszi közzé új uniós menekültügyi politikai javaslatait, amelyek között az értesülések szerint a kötelező betelepítési kvótákat is felveti.

Az EU-tagállamok belügyminisztereinek pénteki videokonferenciáján Hojs kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban is, hogy az Afrikából Európába, a tengeren keresztül érkező migránsok betelepítése „katasztrófához vezet majd Európában, különösen országában, Szlovéniában”. Véleménye szerint egészen addig, amíg néhány tagállam ragaszkodik a migránsok kötelező újraelosztáshoz, nem lesz egyetértés az új uniós menekültügyi javaslatról.

A videokonferencián, Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos sürgette a tagországokat, hogy mutassanak szolidaritást a máltai partoknál, az állam által bérelt turistahajókon veszteglő migránsokkal. Elmondta, hogy az uniós menekültügyi szabályok reformjáról mielőbbi egyetértést remél Európában, annak ellenére, hogy „ez nagyon kényes kérdés, mivel nagyon eltérőek a nézőpontok”. Hozzátette, hogy a bizottság több lehetőséget is mérlegel, hogy minden tagállam számára megfelelő megoldást találjon.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik