Jöhet a horvát és a bolgár euró

2020. június 17. 13:32

2023-ban euróra válthat Horvátország és Bulgária is.

2020. június 17. 13:32

„Horvátország és Bulgária még az idén beléphet az euró előszobájának nevezett ERM-2 árfolyamrendszerbe” – nyilatkozott a keddi nap folyamán Fabio Panetta, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja. A jegybanki vezető pozitívan látja Zágráb és Szófia lépéseit: „Horvátország és Bulgária erőteljes lépéseket tett a konvergencia érdekében” . Ha a folyamat sikeresen befejeződik, a két orszg csatlakozhat az euró előszobájának hívott ERM-2-be.

Jelenleg ezáltal mindössze Horvátország és Bulgária az a két uniós tagállam, akik az eurozónába törekednek. Jelenleg összesen nyolc tagállam nem euróval fizet, köztük hazánk, illetve Svédország, Dánia, Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Románia, illetve a két korábban említett ország. A bolgárok már évek óta próbálnak bejutni az ERM-2-be. A csatlakozás számukra mindössze formalitás lenne, ugyanis az ország valutatanácsot működtet, tehát a devizája teljesen rögzítve van az euróhoz. Szófiát mindeddig az eurozóna húzódása akadályozta igazán. A valutaövezet és az EU fő kifogásai Bulgária felvétele ellen az igazságszolgáltatás gyengesége, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni erőteljesebb fellépés hiány voltak.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök korábban júliusi belépésben reménykedett, mely lehet egész közel áll a valósághoz. Az ERM-2-ben két évet kell eltölteni, melyet követően nyáron születik meg a döntés, hogy tag legyen-e az ország vagy sem? Ezáltal 2023 egyelőre a céldátum mindkét pályázó ország számára. A horvát kormányfő, Andrej Plenković nemrég például úgy fogalmazott ugyanakkor, hogy országa két és fél évet fog eltölteni az ERM-2-ben. A két ország ERM-2-be való felvételének bejelentése jövő hét vége felé várható.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2020. június 17. 18:08
Rá fognak baszni, ahogy a görögök, a spanyolok és az olaszok is. Szerintem a szlovákok sem örülnek már annyira.
balbako_
2020. június 17. 15:36
Az ő dolguk. De nagyon rá lehet cseszni, lásd olaszok, görögök, spanyolok.
sozlib_abschaum
2020. június 17. 15:17
Őszinte részvétem a horvátoknak és a bolgároknak.
Dr Bubo
2020. június 17. 15:12
Amire bevezetnék, lehet hogy megszűnik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!