„Rendszerszintű rasszizmus” tárgyában kezdeményezett jelentést az ENSZ

2020. június 19. 17:57

A világszervezet Emberi Jogi Tanácsa egy jelentés összeállítását kezdeményezte az afrikai származású emberek ellen megnyilvánuló, „rendszerszintű rasszizmusról”.

2020. június 19. 17:57

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHRC) pénteken elítélte a hátrányos megkülönböztetésnek minősülő, erőszakos rendőrségi intézkedést, amely az afroamerikai George Floyd halálához vezetett május 25-én az egyesült államokbeli Minneapolisban, és elrendelte egy jelentés összeállítását az afrikai származású emberek ellen megnyilvánuló, „rendszerszintű rasszizmusról”.

A 47 tagú testület egyhangúlag fogadta el az afrikai országok határozattervezetét, amely azzal is megbízta Michelle Bachelet emberi jogi ENSZ-főbiztos hivatalát, hogy 2021 júniusáig tegyen jelentést a rasszizmus elleni békés tüntetésekkel kapcsolatos kormányzati intézkedésekről. Az elfogadott dokumentum egyben felszólítja arra is a főbiztost, hogy rendszeresen számoljon be az afrikaiak, illetve afrikai származásúak elleni rendőri brutalitás megnyilvánulásairól. Az elfogadott határozat szövegét a zárt ajtók mögötti tárgyalásokon jelentősen felpuhították. Az eredeti tervezetben ugyanis az afrikai államok egy vizsgálóbizottság megalakítását követelték, amelynek feladata a rasszizmus, illetve az esetleges emberi jogi jogsértések kivizsgálása lett volna különösen az Egyesült Államokban, de más országokban is. A mostani, jóval általánosabb vizsgálat célja hozzájárulni az elkövetők felelősségre vonásához és az áldozatok kártérítéséhez.

A határozat elítélte az amerikai igazságszolgáltatási hatóságok fellépését az afroamerikai George Floyd ellen.

A 46 éves, fekete bőrű férfi május 25-én Minneapolisban halt meg, miután egy rendőr hosszasan térdelt a nyakán. Bármely ország aláírhatja a tanács határozatait társtámogatói minőségben. A mostani határozathoz ekképpen csatlakozott Irán és a palesztin küldöttség is. A genfi székhelyű tanácsban Burkina Faso kezdeményezett sürgősségi vitát az afrikai országok nevében az egyesült államokbeli „rasszizmus, rendőri brutalitás és békés tüntetők elleni erőszak” tárgyában.

Az Emberi Jogi Tanács az ENSZ egyik kormányközi testülete. A közgyűlés – az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának utódjaként – 2006. március 15-én döntött a létrehozásáról. A tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata az emberi jogok védelme, a megsértésük elleni fellépés és ajánlások megfogalmazása. Tagjait az ENSZ Közgyűlésében három évre választják meg a világ különböző térségeiből, biztosítva a régiók arányos képviseletét. Washington 2018 óta már nem tagja a genfi székhelyű testületnek. Donald Trump amerikai elnök ugyanis bírálta az UNHRC-t amiatt, hogy a testületnek olyan államok is tagjai, amelyek maguk is megsértették az emberi jogokat. Washington azt is kifogásolta, hogy a testület több ízben állította pellengérre Izraelt a palesztinokkal kapcsolatban.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2020. június 20. 07:34
,,A genfi székhelyű tanácsban Burkina Faso kezdeményezett sürgősségi vitát az afrikai országok nevében,, Ezt aztán a feketeöves pofátlanság. Az a Burkina Faso, ahol szisztematikusan irtják a keresztényeket? Ők bizonyára nem elég feketék...
annamanna
2020. június 20. 06:15
És meg fogják állapítani, hogy jórészt egymást lövik le, gyilkolják meg, úgy Afrikában (pl Boko Haram és egyéb terrorszervezet stb miatt), mint Afrikán kívül, pl az USA-ban. Ha nem ez lesz a bizottság megállapítása, akkor a bizottság valószínűen hazudni fog.
Megtalálta
2020. június 19. 21:11
Basszátok meg, Afrikában, Ruandában tömegmészárlás folyt, millió körüli áldozattal, és ti azzal vagytok elfoglalva, hogy Afrikán kívül mennyire bántják a négereket? Az ENSZ tényleg megéret arra, hogy beszántsák. Nem csak hogy gittegylet, hanem ugyanolyan hazug, mint a szélsőbalos gecik.
balbako_
2020. június 19. 20:23
De jó! Most valami dolguk is lesz? Mert eddig szart sem csináltak, csak okosan néztek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!