Cseh kormány: 500 milliárd koronára nőhet a költségvetés hiánya

2020. június 08. 19:53

Eddig a legnagyobb költségvetési hiányt – 192 milliárd korona – a gazdasági válságot követő 2009-es évben könyvelték el.

2020. június 08. 19:53

A legutóbbi, már a parlament által is jóváhagyott költségvetési hiány 300 milliárd korona (4050 milliárd forint) volt. A cseh parlament képviselőháza először március 24-én hagyta jóvá a pénzügyminisztérium javaslatát, hogy a költségvetési hiányt a tervezett 40 milliárd koronáról 200 milliárd koronára emeljék. Alena Schillerová tárcavezető már akkor azt mondta: nem kizárt, hogy ezek az adatok még módosulni fognak. Ebből lett később 300, majd most 500 milliárd korona. A kormány elképzeléseit a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, míg a parlamenti felsőház, a szenátus a költségvetésben nem illetékes.

Eddig a legnagyobb költségvetési hiányt – 192 milliárd korona – a gazdasági válságot követő 2009-es évben könyvelték el. Idén május végén a költségvetési hiány 157,4 milliárd koronát (2125 milliárd forint) tett ki – mondta Alena Schiullerová, pénzügyminiszter. Az ellenzék folyamatosan bírálja a kormány elképzeléseit, és elhamarkodottnak tartja azokat. A Polgári Demokratikus Párt (ODS) állásfoglalása szerint a pénzügyi tárcának először a lehetséges tartalékokat, megtakarításokat kellene megvizsgálnia, és csak azután lenne szabad a költségvetési hiány emeléséhez nyúlnia.

Az Andrej Babis vezette kormány ugyanakkor arról is döntött, hogy Csehország 300 millió eurós kölcsönt vehet fel az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától (CEB) – közölte továbbá a pénzügyminisztérium. A kölcsönt a CEB-tól Csehország akkor veszi igénybe, ha annak költségei kisebbek lesznek, mint az állampapírok eladása. A pénz egy részét a január óta vásárolt egészségügyi védőanyagok és eszközök megfizetésére használnák fel.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!