Belga kormányfő: Tilos nagy létszámú rendezvényeket tartani

2020. június 09. 21:04

A rasszizmus és az erőszak elleni küzdelem nemes és igazságos, de az ilyen tüntetéseket még mindig nem lehet engedélyezni - emelte ki Sophie Wilmes belga ügyvezető miniszterelnök kedden.

2020. június 09. 21:04

A rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen tiltakoztak vasárnap a belga főváros igazságügyi palotája előtt. A rendezvényen mintegy 10 ezer ember vett részt. Wilmes az egyik közösségi oldalra kedd este feltöltött videoüzenetében kijelentette, hogy a vasárnapi tüntetés semmiképpen sem teremthet precedenst arra, hogy a közeljövőben nagy létszámú eseményeket tartsanak Belgiumban. A kérdés hamarosan újra a nemzetbiztonsági tanács asztalára kerül, addig azonban a megengedett legnagyobb létszámú összejövetel legfeljebb 10 fős lehet.

Rámutatott, a járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések nem a szabad véleménynyilvánítás jogának elfojtására, hanem a lakosság védelmére irányulnak. A 10 ezer fős megmozdulásról készült képek sokakban joggal kérdőjelezik meg az eddigi erőfeszítések hasznosságát, nem szabad azonban feladni – mondta.

– fogalmazott a belga miniszterelnök.

Belgiumban hétfőtől engedélyezték a maximum 10 fős, magánjellegű összejövetelek megtartását, akár zárt térben is. A higiéniára és a biztonságos távolságtartásra vonatkozó szabályok minden esemény alkalmával nélkülözhetetlenek. A nagy létszámú rendezvények, mint a koncertek, fesztiválok vagy sportesemények megtartása augusztus végéig tilos.

Sophie Wilmes korábban a vasárnapi megmozdulás elhalasztását javasolta, a főpolgármester azonban engedélyezte annak megtartását. Philippe Close azzal magyarázta döntését, hogy más olyan fővárosok mellett, mint Párizs, London, Madrid vagy Róma a 400 millió európai uniós állampolgár fővárosa, Brüsszel sem maradhatott csendben a George Floyd halála miatt tartott globális megmozdulásokat illetően.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek Floyd halála nyomán, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A 46 éves afroamerikai férfi durva rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Az eset nyomán a világ több országában szintén tüntetéseket tartottak az elmúlt napokban.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2020. június 10. 00:02
Hülyék!
luzitanxaver
2020. június 09. 22:17
,,Philippe Close azzal magyarázta döntését, hogy más olyan fővárosok mellett, mint Párizs, London, Madrid vagy Róma a 400 millió európai uniós állampolgár fővárosa, Brüsszel sem maradhatott csendben a George Floyd halála miatt tartott globális megmozdulásokat illetően.,, Ekkora kapitális marhát, te jó ég. De majd a felelősséget is vállalja, ugye, nem csak amolyan belgásan mond egy ,,oulala, je sais pas le faire,,-t? Brüsszel pedig természetesen _nem_ ,,400 millió európai uniós állampolgár fővárosa,, hanem az uniós intézmények székhelye. Fővárosa max. 11 millió belgának - már amelyiknek...
nemecsekerno_007
2020. június 09. 21:27
Fasiszták!!! :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!