Az olasz bíróság nem jogerősen 12 évre ítélte a buszvezetőt a veronai baleset miatt

2020. június 19. 17:14

Veronai sajtóbeszámolók szerint az áldozatok szülei közül többen is jelen voltak a bírósági ítélethirdetésen.

2020. június 19. 17:14

Verona város bírósága tizenkét év szabadságvesztésre ítélte V. Jánost a 2017. január 20-án történt autóbusz-baleset sofőrjét pénteken. A férfit anyagi kártérítésre is kötelezték – jelentette az olasz hírügynökségek. Az elítélt nem volt jelen az ítélet kihirdetésekor. Ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek, amire az olasz joggyakorlat szerint még több szinten van lehetőségük.

Az ítéletet a veronai bíróságnak a legsúlyosabb bűncselekményekkel foglalkozó testülete hozta meg a vádlott kérése szerint gyorsított eljárással.  Luciano Gorra veronai bíró ideiglenes kártérítési összegként ötmillió eurót ítélt meg az áldozatok családtagjainak.

Történelmi ítélet

Történelminek nevezte a bírósági döntést Alberto Palotti, az olaszországi közlekedési balesetek áldozatai családtagjait képviselő egyesület elnöke. Hangoztatta, hogy három és fél éve várnak erre a döntésre.

Veronai sajtóbeszámolók szerint az áldozatok szülei közül többen is jelen voltak a bírósági ítélethirdetésen. A szülők olyan pólót viseltek, amelyen meghalt gyermekük fotója és neve volt. A legfiatalabb áldozat édesapja elmondta: háromhavonta Veronába utazott, hogy személyesen kövesse a tárgyalást. Elégedetten nyilatkozott arról, hogy a bíróság elismerte a sofőr felelősségét.

A baleset

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és kísérőit szállító busz 2017. január 20-án éjszaka az észak-olaszországi A4-es autósztráda veronai szakaszán, San Martino Buon Albergo közelében az elválasztó korlátnak ütközött és kigyulladt. A buszon 43 fiatal, 11 kísérő felnőtt és két sofőr utazott. A balesetben tizenheten veszítették életüket, köztük 11 gyerek.

Az olasz sajtó emlékeztetett, hogy a baleset tizennyolcadik áldozatának számít a gimnázium „hős” tanára, Vigh György, aki az égő autóbuszból mentette a tanulókat, de két saját gyermekét nem tudta kimenteni. Maga is súlyosan megsérült, 2019-ben halt meg.

A buszsofőr volt az egyetlen vádlott, aki a gyorsított eljárást választotta. További öt embernek kell felelnie a bíróság előtt, köztük szerepel az autósztráda érintett szakaszának üzemeltetője és műszaki felelőse is.

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amondó
2020. június 20. 21:49
Mindennapi Verona. A rettenetes baleset, Budapest utcáin is bármikor előfordulhat. Minap a 260-as busz utasai voltak szemtanúi egy izgága sofőr műsorának. Néha megállt és egy-egy utas miatt várakozott a járművel, esetleg hátrament kiabálni valamelyikkel. Miért? Mert valamelyik utas nem öltötte fel rendesen a szájkosarat. Az igazi baj az, hogy erről honnan értesült? Onnan tudta, hogy egész úton, a tükörben az utasteret figyelte. Teljesen mindegy, hogy Veronában elbóbiskol a vezető, vagy éppen Budapesten, út helyett az utasokat vizslatja, bármikor bekövetkezhet a tragédia. Elég egy tizedmásodperc. Normális esetben, csak az útra szabad összpontosítani. Egyetlen tizedmásodperc sem maradhat ki. A vezetőket meg kell érteni, hiszen hónapokig le volt zárva az első ajtó. Türelmetlenül várták, mikor lehet végre az utasokat egrecíroztatni. Meg lehet őket érteni, de azt is meg kellene érteni, hogy az ilyen vezetőket el kellene zavarni. Persze a BKV is hibás, amikor alkalmazottait baleset megelőzés helyett a szájkosár fokozott menedzselésére buzdítja. KariGeri persze nem tehet semmiről, nem is értené miről van szó, hiszen ő bringás. Kivéve, amikor luxusautón szállítják.
tevevanegypupu
2020. június 20. 07:19
Egyik ismerősünk unokája is meghalt ennél a balesetnél..ugyan valóban mtk drukkerek..és "maradt még" négy unokájuk, de lelkileg-fizikailag teljesen tönkrementek..Nem tudom mennyi pénzt kaptak,azt sem tudom,hogy jártak-e követelni bármennyit..egy dolog biztos,pénzzel nem lehet ezt megváltani..Nem tudom miért jártak a szülők-nagyszülők Veronába..azért-e, hogy a bíróság megfelelő ítéletet hozzon..vagy a kárttérítés összegének emeléséért..Lehet mindkettőért..Csak azt nem tudom elképzelni, hogy mire költik ezt a kapott pénzt..el nem tudom képzelni..
Akitlosz
2020. június 20. 03:51
Majd a börtönkeresetéből törleszti havi száz eurónként. 4166 év alatt meg is kapja mindenki a kártérítést. Addig már csak alig több mint másfélmilliót kell aludni.
Akitlosz
2020. június 20. 03:45
Van ám joggyakorlat Itáliában! Buszvezető fizessen ötmillió euró kártérítést? Ennyi erővel öttrillió euró kártérítésre is ítélhették volna. A bíróságoknak szerintem komoly helyeknek kellene lenniük és nem komolytalan ítéleteket hozniuk. Esetleg nem lenne példát statuálóbb, ha háromszoros életfogytiglanra és még kétszázhúsz év börtönre ítélnék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!