Az ENSZ-főtitkár bízik abban, hogy Izrael nem kebelezi be Ciszjordánia egy részét

2020. június 24. 08:47

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyal a Közel-Keletről.

2020. június 24. 08:47

Antónió Guterres ENSZ-főtitkár reményét fejezte ki helyi idő szerint kedden, hogy Izrael nem fogja bekebelezni Ciszjordánia egy részét, ami a portugál politikus szerint ellehetetlenítené a kétállami megoldást a közel-keleti konfliktusban. Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban Guterres arra az álláspontra helyezkedik, hogy a megszállt palesztin területek bekebelezése nem csak a nemzetközi jogot sértené, de a térség destabilizációjához is hozzájárulna.

„Az annexió ellehetetlenítené azt, ami szerintem szükséges, a kétállami megoldást, amelyben az izraeliek és a palesztinok együtt élhetnének békében, egymást tisztelve, és garantálva egymás biztonságát” – fogalmazott António Guterres. „Remélem, hogy a józan ész hangja, amelyet nem csak én képviselek, hanem visszhangzik szerte a világban, meghallgatásra talál Izraelben, és július 1-jén nem lesz annexió” – tette hozzá a politikus.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyal a Közel-Keletről. Izrael a leendő palesztin állam nagyobb részének szánt Ciszjordánia mintegy 30 százalékára tervezi „kiterjeszteni szuverenitását” összhangban azzal a tervvel, amelyet Donald Trump amerikai elnök kormánya dolgozott ki a közel-keleti konfliktus rendezésére. A palesztinok és az arab országok is elutasítják a javaslatot. Az Izraelben létrejött nagykoalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu július 1-jén kezdheti meg az annexió előkészítését az Egyesült Államokkal egyeztetve.

A BT ülésén Guterres mellett az Arab Liga főtitkára is felszólal, és a tanács francia soros elnöksége szerint mintegy féltucat külügyminiszter is jelezte részvételi szándékát. Ott lesz a palesztin diplomácia vezetője és az izraeli ENSZ-nagykövet is. Izrael 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát, ahol azóta több tucat zsidó telep épült, amelyeken mintegy félmillió ember él, de ezeket a területeket a nemzetközi jog nem ismeri el Izrael részeként, a telepeket pedig a nemzetközi joggal ellentétesnek tartja a nemzetközi közösség jelentős része. A tervezett kétállami megoldás értelmében a leendő palesztin állam az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia és a Gázai övezet területén jönne létre.

(MTI)

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2020. június 24. 10:38
Mennyivel volt nagyobb gazemberség a Kuvait elleni agresszió Husszein által-amit megtorlás követett-mint Netanjahué?! Ne az olajjal gyertek, hanem az egyforma gazemberséggel, és a vele szembeni kettős mércével-Izrael javára.
BandiMandi
2020. június 24. 10:32
Inkább zsidók, mint muszlimok. A többi csak zavaró részlet. Izraelnek van atomfegyvere.
MayorAnna
2020. június 24. 10:23
Dőreség egy agresszor nagylelkűségében bízni. Itt az ideje a nemzetközi kéksisakosok Izraelbe vezénylésének. Ha nem akarnak egy újabb népet az 1939-es Lengyelország sorsára juttatni.
u.cserkész
2020. június 24. 10:17
Szóval az ENSZ-főtitkár bízik . . . Vagy naiv, vagy lökött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!