Az ENSZ emberi jogi főbiztosa a ciszjordániai annexiós tervek leállítására szólította fel Izraelt

2020. június 29. 13:15

Ciszjordánia egyes részeinek tervezett izraeli annektálása halálos összecsapásokhoz vezethet – figyelmeztetett Michelle Bachelet.

2020. június 29. 13:15

Michelle Bachelet emberi jogi ENSZ-főbiztos a ciszjordániai annexiós tervek leállítására szólította fel Izraelt hétfőn, és jelezte, hogy megítélése szerint a területek bekebelezése jogsértő lenne. Figyelmeztetett, hogy Ciszjordánia egyes részeinek tervezett izraeli annektálása halálos összecsapásokhoz vezethet.

Az annexió illegális. Punktum” – hangsúlyozta közleményében Bachelet. „Komolyan aggódom, hogy akár a legkisebb terület elcsatolása is fokozott erőszakhoz vezethet, illetve emberéletekbe kerülhet, miközben falakat húznak fel, biztonsági erőket telepítenek és a két lakosság egyre közelebb kerül egymáshoz” – tette hozzá. Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen mértékű lesz az annektálás. A különböző palesztin szervezetek már tüntetésekre, az úgynevezett „Harag napjára” szólítottak fel szerdára az izraeli tervek elleni tiltakozás jegyében.

Izrael az eredeti elképzelések szerint július elsejével a leendő palesztin állam nagyobb részének szánt Ciszjordánia mintegy 30 százalékára tervezi kiterjeszteni szuverenitását, összhangban azzal a tervvel, amelyet Donald Trump amerikai elnök kormánya dolgozott ki a közel-keleti konfliktus rendezésére. A tervet a palesztinok és az arab országok is elutasítják.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thor kalapácsa
2020. június 29. 16:02
Ez az az ENSZ szervezet ami futószalagon gyártja az Izraelt elítélő határozatokat mivel az iszlám világ megszállta. Ilyen emberjogi bajnokok vannak benne mint pl. Kína, Szaud Arábia
mokány
2020. június 29. 15:20
Ez ugyanaz az ENSZ amelyik jóváhagyta Iraq és Lybia szétverését.
3M..
2020. június 29. 15:06
Döntsön népszavazás a terület hovatartozásáról, ahogy az a demokráciákban illik. Ez föl sem merült opcióként? Szebb Jövőt!
Palika1955
2020. június 29. 13:28
Israel illegálisan tartja megszállás alatt Ciszjordániát, másnéven a West Bank-et. Erről már több érvényes ENSZ Biztonsági Tanácsi döntés is született. Szépen ki kell üriteni a megszállt palesztin területet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!