Tévedésből alkalmazott nemzetiségi diszkriminációt a román miniszter

2020. május 08. 16:49

Egy bő hete megjelent miniszteri rendelet előírja, hogy csak olyan személyek tölthetnek be külgazdasági tisztséget, akik román állampolgárok és román nemzetiségűek.

2020. május 08. 16:49

Románia Hivatalos Közlönyében április 30-án jelent meg egy rendelet a gazdasági szaktárca vezetőjének, Virgil Popescunak az aláírásával. Az intézkedés a versenyvizsga-szabályzatot érinti, és előírja, hogy csak olyan személyek tölthetnek be külgazdasági tisztséget, akik román állampolgárok és román nemzetiségűek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy  egy magyar, szász, sváb, roma, ukrán, szlovák, vagy bármilyen nemzetiségű román állampolgár nem jelentkezhet külgazdasági tisztségekre, és nem vehet részt a vizsgákon.

A bő egy hete megjelent szabály azt is előírja, hogy a jelentkezőknek saját felelősségre kell nyilatkozatot benyújtaniuk arról, hogy román állampolgárok és román nemzetiségűek. 

Miközben Románia folyamatosan a kisebbségek mintaállamának hazudja magát, itt van egy hivatalos dokumentum, mely igazolja, hogy az állam hátrányosan különbözteti meg a nem román nemzetiségű állampolgárait – kommentálja a hírt a Főtér. Az erdélyi magyar portál hozzáteszi, hogy a rendelet természetesen alkotmányellenes, hiszen Románia Alkotmányának általános elvei között, A nép egysége és az állampolgárok egyenlősége című 4. szakasz 2. cikkelyében az olvasható, hogy „Románia az összes állampolgárának közös és oszthatatlan hazája, fajtól, nemzetiségtől, etnikai eredettől, nyelvtől, vallástól, nemtől, véleménytől, politikai hovatartozástól, vagyontól vagy társadalmi származástól függetlenül.”

Az új intézkedést a g4media.ro oldal vette észre, és írta meg elsőként. A cikkre időközben reagált a román gazdasági minisztérium, amely „ tárgyi tévedésnek” nevezte az esetet, és ígéretet tett, hogy hamarosan kijavítják a kérdéses részt.

Nyitóképünkön Virgil Popescu látható.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Bolsevista Comité
2020. május 12. 15:22
Itt csak egy hiba történt: a miniszter összekeverte a titkos végrehajtási utasítást a rendelettel. Most, hogy lebukott, majd kicseréli a két szöveget.
LPJ52
2020. május 10. 15:06
Az elrabolt területek magyarjait 100 éve diszkriminálják.Az Eu-t.csak az ó és új migránsok meg a homokosak jóléte érdekli
toef36
2020. május 09. 11:59
Üzenem Tusknak: Románia Európa "minta-demokráciája" - Iohannescu ÉRDEMEI ebben nyilvánvalóak...
flesh ripper
2020. május 08. 20:08
Büdös, ótvar, félállati oláhok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!