Meghívta Orbánt a Magyarországról szóló vitára az EP elnöke

2020. május 12. 18:32

A magyar koronavírus-törvény mellett a jogállamiságról is vitáznak az Európai Parlamentben.

2020. május 12. 18:32

Szerda reggel 9 órára az Európai Parlamentbe invitálta Orbán Viktort David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, hogy vegyen részt a magyar koronavírus-törvényről és a jogállamiság helyzetéről szóló vitán – számol be a hírről az Index. (Azóta az időpont csütörtökre módosult.) Az EP elnöke szerint ilyen horderejű ügyekben a kormányfői részvétel a megfelelő.

Sassoli meghívása egyfajta reakció is lehet Varga Judit szavaira, aki azt mondta: az Európai Parlament a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett egy világjárvány közepén. Az igazságügyi miniszter azt követően nyilatkozta ezt az MTI-nek, hogy a plenáris vitán való felszólalási kérését az olasz politikus hivatalos levélben utasította el. Varga Judit szerint ezzel az EP a tisztességes eljáráshoz fűződő legalapvetőbb elvet veszi semmibe, mert nem teszi lehetővé a magyar kormányzat számára, hogy elmondja a saját álláspontját a vitában.

Sassoli hétfői levelében azt írta, hogy megkapta a magyar miniszter levelét, és nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar kormány részt vehessen és kifejthesse az álláspontját a vitában. De a bevett gyakorlatnak megfelelően az EP állam- vagy kormányfői szintű részvételt vár el.

Az EP elnöke afelől is érdeklődik, hogy Orbán Viktor megjelenik-e csütörtökön Brüsszelben? Ugyanis a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések ellenére csak a személyes részvétel engedélyezett a vitán az Elnökök Értekezletének legújabb döntése értelmében.

„Az Európai Parlament a tagállami kormányoktól függetlenül működő demokratikus intézmény, semmilyen kötelezettsége sincs arra, hogy minisztereket vagy kormányfőket megszólaltasson egy-egy kérdésben. Az EUrologus információi szerint az EP-képviselők, az Európai Bizottság vagy az EU soros elnökségének tagja szólalhat fel a plenáris ülésen a szabályok szerint. De tiszteletből az állam-és kormányfőknek is mindig megadják a lehetőséget, ha az állami vezetők szeretnének az ügyhöz hozzászólni. Ennél alacsonyabb szint, tehát miniszter vagy államtitkár esetében az EP elnökének döntésétől függ a részvétel. Ugyanakkor a kormánypártok EP-képviselői minden alkalommal szót kaphatnak, mint például a szerdai plenárison is kiállhatnak majd a fideszes EP-képviselők a magyar kormány álláspontja mellett. Az EUrologus úgy tudja, néhány fideszes képviselő direkt erre az eseményre autózik ki Brüsszelbe” – tesz hozzá néhány háttérinformációt az Index rovata.

 

 

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2020. május 13. 12:46
Sassoli et. ugyes akart lenni!
Emmanuel Goldstein
2020. május 13. 11:12
Orbán gyáva és cinikus, nem lesz ott.
kombinátor
2020. május 13. 09:35
beszarás.... mi az, hogy meghívta??? egy bírósági eljáráson a vádlott nem lehet ott, nélküle akarják felolvasni az ítéletet?
flesh ripper
2020. május 13. 09:29
A román szószóló (ombudsman): A Nép Ügyvédje: "A készenléti állapot törvény egy csomó jogot korlátoz. Nincs definiálva az időkorlátja." Eddig "szükségállapot" volt, 15-től "készenléti állapot". Eddig is az oláh kormány és az elnök, rendeleti úton, időkorlát nélkül döntött, ezután is. Nos, a szervilis, kifelé globalista, befelé ultrasoviniszta oláhokat szereti az EU-libsi "mainstream". Persze, ott 20.000 fertőzött van..., nem szólva a német, spanyol stb, ültetvényeken güriző oláh rabszolgákról. ez egy szép porté, olyan, mint egy dékás nőszerűség: https://www.antena3.ro/actuali..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!