Közelít a harmincezerhez a koronavírus olasz áldozatainak száma

2020. május 01. 20:18

Március 14-én jelentettek utoljára ilyen kevés elhunytat, az eddigi halálos áldozatok száma mindazonáltal elérte a 28 236-ot.

2020. május 01. 20:18

Egymást követő második nap háromszáz alatt volt a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma Olaszországban – közölte pénteken este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt több mint hatszázzal csökkent.

A halottak száma pénteken 269 volt, a csütörtöki 285 után. Március 14-én jelentettek utoljára ilyen kevés elhunytat, az eddigi halálos áldozatok száma mindazonáltal elérte a 28 236-ot. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 608-cal csökkent, 100 943-ra, míg a gyógyultaké meghaladta a 78 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a SARS-CoV-2 vírus eddig 207 428 embert fertőzött meg Olaszországban.

A járvány gócpontjában, Lombardiában egy nap alatt 737 új fertőzöttet azonosítottak a csütörtöki 598 után. A tartományban az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja a 76 ezret. Ugyanitt 88-an haltak meg az egy nappal ezelőtti 93 után. A régióban február 20. óta több mint 13 ezren veszítették életüket a Covid-19 járványban. Az adatok szerint az április 22-29. közötti héten az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 80 százalékát öt tartományban, az északi Lombardia, Piemonte, Emilia Romagna, Veneto és Liguria területén regisztrálták. A május 4-től újrainduló olaszországi termelés elsősorban ezeket az iparosodott tartományokat érinti: a munkába álló mintegy 4,5 millió dolgozó nagy része a gócpontokban mozog majd.

A május elsejei ünnepnapon rendkívüli ellenőrzés alatt voltak a városok: a Rómából kivezető összes utat a rendőrség állta el, Milánóban a nagyobb sétálóutakat ellenőrizték, Ravennában drónokkal figyelték a területet a kijárási korlátozás betartatásához. Az olaszok nem sértették meg tömegesen az óvintézkedéseket annál is inkább, mivel hétfőtől már elhagyhatják szűkebb lakókörzetüket, igaz továbbra is igazolniuk kell mozgásukat. A május elsejei jó időben egyedül a tengerparti városok sétányai teltek meg sétálókkal és futókkal. Giuseppe Conte közösségi oldalán közölte, hogy a járványgörbe kedvező alakulása esetén egyes tartományokban gyorsabban enyhíthetnék a korlátozásokat, már május 18-án újraindítva a kereskedelmet. A déli Calabria ezt megelőzve már pénteken engedélyezte a presszók, éttermek megnyitását, de egyelőre kevés vendéglátóhely csatlakozott. Emilia Romagna kormányzója hétfőtől engedélyezte a helyi labdarúgó csapatok – a Parma, a Sassuolo, a Bologna, valamint a Spal – edzését, amit a kormány csak május 18-tól tett lehetővé.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. május 02. 15:29
Pffffff
öszödibeszéd
2020. május 02. 07:44
https://qubit.hu/2020/03/17/sosem-latott-kepek-keszultek-a-jarvanyveszely-miatt-alvo-new-yorkrol Ez New York ma. Elég relatív, hogy tízezrek halála seperc alatt egy kiürített városban sok-e vagy kevés. Szerintem rengeteg. Béke poraikra!
Barna_Public
2020. május 02. 01:35
még mindig nem hiszem, hogy nem fizetett kommentelők vagytok, nézzétek meg a nyers számokat, ez egy, a szokásos influenza járványnál nem erősebb, új betegség szánalmas, hogy nem tájékozódtok, nem néztek utána, hogy pl. a 2016/17-es influenza szezonban hetente ezerrel nőtt meg a halálozás, vagyis öt-tíz ezer embert áldoztunk be, mert nem volt ilyen protokoll, mint most, csak akkor senki nem akarta bedönteni még a világgazdaságot ez egy meztelen a király színjáték, az sem gyanús, hogy az ellenzék is benne van, sőt az a féreg Karácsony még a Margit-szigetet is lezárta, ne menjenek az emberek a napra, ne legyenek védettebbek a vírussal szemben be kell dönteni a világgazdaságot, és öt hete beijesztettek minket, hogy itt tízezrek halnak majd meg (és meg is halltak, annyian mint egyébként is, vagyis tízezrek, csak új címkét kapott a halál) ez egy nemzetközi forgatókönyv, Angliában vagy az USA-ban is ugyanez van, csak ott bérkompenzációt ad az állam a leállt vállalkozások munkavállalóinak, itt a fidesz gazdasági holdudvar még a szerencséjét is kovácsolni fogja mások becsődölésén, az emelkedő munkanélküliség következtében olcsóbbá váló munkaerőn a világ már csak ilyen, sajnos az ellenzékük annyira nívótlan, aljas, és ugyanúgy hazug, sőt, pl. bevándorlás kérdésében nyíltan hazaárulók, hogy nem tudok mit tanácsolni de ezért tessék néhány nyers számot megnézni, hogy a nem lezárt Svédországban sem nőtt meg az átlagos halálozás jobban, mint máshol, sőt jobb a helyzet, mint pl. a lezárt Hollandiában, Olaszországban akik tud angolul, halgassa meg Heather Mac Donald-ot, kiváló amerikai, konzervatív gondolkodót, pl. https://www.youtube.com/watch?v=k3je4Qp-GNU vagy akár Peter Hitchenst: https://www.youtube.com/watch?v=5zoxL67SaIY (kis hazámban csak konzervatívok vannak, gondolkodók nincsenek, micsoda emberi nyomor, amit pl. ezek a műkaranténos jobberek produkálnak, a köztük egyetlen valóban intelligens Dj Jeszi is eladta a lelkét a hazudozás ördögének, a pesti fekete dobozos székely vérem is beáldozta az emberi integritását, hogy támogassák a király meztelen játékot) hunok, magyar véreim, hol vagytok, mert ez itt ostoba szláv szolgalelkűség vagy német konformizmus, amit itt produkátok, ez nem magyar jellem) én vagyok az utolsó szkíta a Kárpát-medencében? mármint a Mandiner kommentelők között?
alter_ego
2020. május 01. 22:23
https://www.youtube.com/watch?v=yc45MgvJme0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!