Helymeghatározási adatainkkal segít a Google

2020. május 10. 19:55

A vállalat megígérte: „személyes beazonosítást lehetővé tevő információkat” nem tesznek elérhetővé – írja a Neokohn.

2020. május 10. 19:55

A Google péntektől kezdve közzéteszi a világ minden tájáról származó felhasználóinak helymeghatározási adatait, hogy a kormányok felmérhessék a koronavírus világjárvány elleni küzdelemben alkalmazott társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseik hatékonyságát – írja a Neokohn.

A felhasználók 131 országra kiterjedő mozgásának időbeli változásait bemutató jelentéseket egy speciális honlapon, „grafikonos formában és földrajzi lebontásban teszik elérhetővé” egy, a cég által működtetett blog bejegyzése szerint – írja az í24 NEWS.

„Az olyan helyekre történő látogatások jellemzőiben bekövetkezett változásokat, mint amilyenek a parkok, az üzletek, az otthonok, vagy éppen a munkahelyek, százalékpontos növekedések, illetve csökkenések formájában jelenítik meg, nem pedig a látogatások abszolút számában” – hangsúlyozza a Google Maps főnöke, Jen Fitzpatrick, és a cég egészségügyi igazgatója, Karen DeSalvo által jegyzett poszt.

Hasonlóan a forgalmi dugók észlelése vagy a forgalom mérése esetén a Google Maps-en megszokott gyakorlathoz, az új jelentések szintén „összesített, névtelen” adatokat közölnek majd azoktól a felhasználóktól, akik aktiváltak a helymeghatározást a készülékeiken.

„Semmilyen, a „személyes beazonosítást elősegítő információt”, mint például a személyek tartózkodási helyét, kapcsolatait vagy mozgását, nem tesznek elérhetővé” – állítja a levél.

Kínától Szingapúron át Izraelig számos kormány rendelte el polgárai mozgásának elektronikus megfigyelését annak érdekében, hogy korlátozzák az eddig több mint egymillió embert megfertőző és 50 ezernél is több áldozatot követelő vírus terjedését – tájékoztat a Neokohn.

Címlapkép: Google

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. május 11. 18:17
Nem segít, hanem bűnöz. Mi lenne ha nem "szabad világban" élnénk?
zakar zoltán béla
2020. május 10. 21:47
PATKÁNYOK
Senki Alfonz
2020. május 10. 21:17
Sok nagy, sőt nagyon nagy testvér figyel minket állandóan. A kérdés csak az, hogy melyik a legnagyobb, akinek kezében összefutnak a szálak!!!!!!
lutra
2020. május 10. 21:14
"az eddig több mint egymillió embert megfertőző és 50 ezernél is több áldozatot követelő vírus" Nem éppen mai hír, már több, mint 4 millió igazolt fertőzött van, és 283,000 áldozat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!