Európai Bizottság: A migránsok partraszállását a karantén lejárta után biztosítani kell

2020. május 18. 17:43

A bizottsági szóvivő a magyar tranzitzónákról szóló bírósági döntés kapcsán azt mondta, az uniós jog elsőbbséget élvez.

2020. május 18. 17:43

A tengerből kimentett és hajókon rekedt migránsokat a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt karantén lejártát követően biztonságos kikötőbe kell szállítani, addig is jólétükért a máltai kormány felelős – közölte Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság szóvivője újságírói kérdésre válaszolva hétfőn. A szóvivő a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján azt mondta, az uniós bizottság elismeri mindazon nehézségeket, amelyekkel a koronavírus megjelenésével más tagállamok mellett Málta szembesült, ugyanakkor továbbra is érvényesek a tengeren kimentettek életének védelemről szóló nemzetközi jogi kötelezettségek. Hozzátette, a máltai kormány rendelkezésére áll minden uniós segítség migrációs feladatai ellátásának megkönnyítéséhez. Hangsúlyozta: az uniós bizottság arra szólítja fel a tagállamokat, hogy a szolidaritás szellemében működjenek együtt a migráció szempontjából frontországnak számító európai államokkal a hasonló helyzetekre adható megoldások mihamarabbi megtalálása érdekében.

A sajtótájékoztatón kérdés hangzott el az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának múlt csütörtökön kihirdetett ítéletére vonatkozóan is, amely szerint őrizetnek minősül a menedékkérőknek vagy kiutasítási határozat hatálya alatt álló unió kívüli ország állampolgárainak elhelyezése a röszkei tranzitzónában. Az ítélet értelmében, ha megállapítást nyer, hogy az érintetteket elfogadható nélkül vették őrizetbe, az eljáró bíróságnak el kell rendelnie a haladéktalan szabadon bocsátásukat. A bizottsági szóvivő mindenek előtt arra emlékeztett, hogy az Európai Unió Bírósága határozatainak végrehajtása kötelező, az uniós jog elsőbbséget élvez.

A magyar menekültügyi szabályozás, illetve a tranzitzónák működésének az uniós joggal való összhangját vizsgáló ügyet illetően a bizottsági szóvivő azt mondta, az Európai Bizottság vizsgálja a döntést, noha annak a magyar belpolitikára, illetve a magyar migrációs szabályozásra gyakorolt lehetséges hatásainak megállapítása nem tartozik feladatai közé. Az Európai Bizottság az uniós bíróság ítéletének európai politikára gyakorolt hatásait elemzi – közölte. A magyarországi migrációs szabályozás ügyében korábban indított kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban kijelentette, az eljárás folyamatban van, amellyel összefüggésben az Európai Bizottság folytatja a párbeszédet az illetékes magyar hatóságokkal.

(MTI)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. május 18. 22:20
Vajon sorost miért nem fogja le az európai interpol, amikor Francia elfogatási parancs van ellene életben? Az NGO szervezetek fejét, finanszírozóját kell azonnal kiiktatni. Pénzelés nélkül azonnal szétszélednek.
Csigorin
2020. május 18. 22:01
mi az hogy elfogadhato indok nelkul? KIUTASUTASI HATAROZAT ALATT ALL. Ebben mi nem eleg indok? Illegalis hataratlepes buncselekmenye.
Akitlosz
2020. május 18. 20:15
"Európai Bizottság: A migránsok partraszállását a karantén lejárta után biztosítani kell" gépfegyvertűzben, elaknásított partszakaszon.
hátakkor
2020. május 18. 19:53
" A migránsok partraszállását a karantén lejárta után biztosítani kell" Lehet a karantén lejárta előtt, a kibocsátó kikötőben biztosítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!