Az EU elismerte, hogy diplomatái engedtek a kínai nyomásnak egy véleménycikk kapcsán

2020. május 07. 18:36

Josep Borrell ennek ellenére partnernek nevezte Kínát.

2020. május 07. 18:36

Az EU elismerte, hogy diplomatái felhígítottak egy véleménycikket, a kormány ellenőrzése alatt álló China Daily című újság kérésére – írja az Euronews. Az ügy tárgyát képező cikket az Unió és Kína diplomáciai kapcsolatának 45. évfordulója alkalmával írták és fogadták el.

„Sajnáljuk, hogy ezt a közös álláspontot a China Daily nem tette közzé teljes mértékben” – fogalmazott Virginie Battu-Henriksson, az Európai Bizottság szóvivője. Korábban az EU külügyi vezetője, Josep Borrell ismerte el, hogy Kína nyomást gyakorolt rájuk, mielőtt jelentést tettek közzé a dezinformációról.

„Igen, azt hiszem, megtettük a szükséges lépéseket, de talán ez nem volt elég. Általában a hatalmak nyomást gyakorolnak a diplomáciai csatornák segítségével. Amikor valaki nem örül, elmondja nekünk. Mi ugyanezt csináljuk. A lényeg nem a nyomásgyakorlás elfogadása, hanem az, hogyan reagál erre valaki" – mondta Borrell, aki megvédte, és az Európai Unió fontos partnerének nevezte az ázsiai országot.

„Ma nem nevezném Kínát állandó riválisnak, ez az EU által tavaly elkészített stratégiai jelentésben szerepelt. De nincs ebben semmi új. Mint mondtam, nem riválisnak, hanem fontos partnernek, versenytársnak, kereskedelmi partnernek is tekintjük. Sok különböző dolog van ezzel kapcsolatban. Ne nézzünk Kínára egyoldalúan, ahogy mondtam, ez egy összetett kapcsolat” – magyarázta az EU külpolitikájának spanyol vezetője.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2020. május 07. 19:55
A cikk szerzője, Arató László annyira értelmetlen hülye cikket rittyentett, hogy nem lennék meglepve, ha az azonos nevű magyargyűlölő töritanár édesgyermeke lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!