Új válság rázza meg az AfD-t

2020. május 21. 11:25

Leszámolna jobbszárnyával a polgárosodni kívánó Alternative für Deutschland, de a Flügeltől nem olyan egyszerű megszabadulni. A pártban nyílt hatalmi játszmák zajlanak, a kemény mag egyik hangadóját kétséges bizonyítékok alapján próbálná eltüntetni Jörg Meuthen pártelnök – és könnyen lehet, hogy az egész akció a visszájára sül el.

2020. május 21. 11:25
Greczula Levente László

Nem a mostaniak a németországi ellenzék legszebb napjai. Amióta a német politika középpontjába a koronavírus elleni védekezés került, az ellenzéki pártok támogatottsága lényegében bezuhant: a Zöldek elveszítették potenciális szavazóik negyedét, a tavalyi kelet-németországi tartományi választásokon minden korábbinál nagyobbat taroló Alternatíva Németországnak (AfD) párttól pedig a szavazótábor egyharmada távolodott el.

Az AfD-ben ezzel párhuzamosan egy nagyon súlyos belső válság is zajlik éppen.

Nem is olyan régen személycsere történt az AfD élén: a párt egyik társelnöke, Alexander Gauland bejelentette, hogy nem indul újra a társelnökségért tavaly novemberben, utódaként pedig Tino Chrupallát látta volna szívesen, akit a párttagság készségesen meg is választott Jörg Meuthen mellé. Gauland fontos feladatot szánt az utódának. Chrupallának segítenie kellett az AfD polgári párttá való alakulásának első lépéseiben, hiszen Gauland búcsúbeszédében nagyon egyértelműen fogalmazott: el fog jönni a nap, amikor a Kereszténydemokrata Néppárt (CDU) már csak egy valódi koalíciós partnerre számíthat, mégpedig az AfD-re. 

Csak hát Chrupalla és Meuthen között nem működött úgy a kémia, ahogyan azt Alexander Gauland elképzelte – sőt, olyan, a nagy nyilvánosság színe előtt zajló viszálykodás kezdődött a pártvezetők között, amikre azóta nem volt példa, hogy Frauke Petry és az AfD útjai különváltak. 

A jobbszárny, amitől nem lehet megszabadulni

Az ok az AfD Flügel (Szárny) nevű radikális platformja, ami egyes becslések szerint a párttagság akár negyven százalékát is tömörítheti, és amit mellesleg a német belső elhárítás is szélsőjobboldali szervezetként tart számon.

A Flügel nem holmi szánalmas hobbinácik gyülekezőhelye,

sőt: olyan nehézfiúk tartoznak a hangadói közé, mint az a Björn Höcke, aki idén februárban kisebbfajta földcsuszamlást indított el a német belpolitikában azután, hogy váratlanul beállt a türingiai AfD-frakcióval Thomas Kemmerich szabaddemokrata miniszterelnök-jelölt mögé, így segítve a hatalomba az FDP-s politikust. 

Egy Flügel-jellegű frakció persze inkább hátráltatja az AfD-t a polgárosodás felé vezető úton, ezért meg is született a döntés: meg kell tőle szabadulni. A Flügel feloszlatásának határidejét április végére tűzték ki. Csakhogy Meuthen ekkor váratlanat húzott: egy interjúban felvetette, hogy a Flügelnek inkább külön párttá kellene szerveződnie, hiszen „mindenki tudja, hogy a Flügel, és annak mértékadó képviselői rengeteg szavazatba kerülnek a polgári táborban”.

Meuthen javaslatára még aznap reagált Chrupalla, aki kijelentette, hogy emberileg is hatalmasat csalódott kollégájában. „Aki a párt jövőjéről akar beszélni, az először is a megfelelő grémiumok előtt, másodszor pedig eredményorientáltan tegye azt” – reagált Tino Chrupalla a médiában. Csatlakozott hozzá Gauland is,

aki szerint Meuthen elképzelései „kevéssé célravezetőek és szélsőségesen antipolitikusak”.

Az ötlet a flügeles Höckét sem nyűgözte le: szerinte a párt megosztására való kísérlet a vég kezdete, Meuthen ötlete pedig felelőtlen.  

 

„Az AfD egysége nem lehet vita tárgya” – írja Tino Chrupalla a Twitteren

Jörg Meuthen hadjárata

A Flügel mindezek ellenére április 30-án – formálisan – feloszlott, de az többé-kevésbé egyértelmű, hogy ez valójában csak a látszat,

a hálózat pedig úgy működik tovább, mintha mi sem történt volna.

Ez mások mellett természetesen a német alkotmányvédelem számára is világos. 

De Meuthen nem nyugodott meg, és úgy döntött, további lépéseket tesz a Flügel szárnyainak letörése érdekében. Jörg Meuthen egy szimbolikus skalpot szeretett volna begyűjteni a szélsőjobbos tábortól: az igazi főnyeremény értelemszerűen Höcke lett volna, akit már a pártalapító Bernd Lucke és Frauke Petry is megpróbált kiebrudalni az AfD-ből – sikertelenül. Így került a célkeresztbe Andreas Kalbitz brandenburgi AfD-frakcióvezető és közeli Höcke-szövetséges, a Flügel egyik közismert hangadója. 

Kalbitz a múltban számos szélsőjobboldai és neonáci szervezetben is tevékenykedett – ami miatt egyébként nemrégiben az alkotmányvédelem figyelmét is felkeltette. A párt elnöksége felszólította Kalbitzot, hogy adjon számot mútbeli tevékenységéről, ő pedig – állítólag – „elfelejtett” beszámolni arról, hogy tagja volt a Hazafias Német Ifjúság (HDJ) nevű széljobbos szervezetnek. Az egykori tagságnak elméletileg Kalbitz 2013-as felvételi papírján sem volt nyoma, Meuthen pedig erre hivatkozva május 15-én elérte, hogy Kalbitztól vonják meg a párttagságát. Chrupalla, Gauland és Alice Weidel frakcióvezető is Kalbitz kizárása ellen szavaztak. 

Itt még együtt az álomcsapat: Jörg Urban (b), Andreas Kalbitz (k) és Björn Höcke (j) egy cottbusi kampányrendezvényen 2019-ben. Fotó: Andreas Kalbitz/Facebook

 

Meuthen lényegében kézigránátot dobott az AfD sorai közé – és egy kesztyűt Höcke elé. Höcke persze egyből árulást kiáltott, de úgy tűnik, Jörg Meuthen nem igazán tartja őt ellenfélnek: „Ő egy egyszerű tartományi politikus egy olyan tartományban, ami Németország népességének 2,6%-át adja” – nyilatkozta a Cicerónak. Meuthen szerint Höcke türingiai hátterével jól tud működni a tartományban, de a szövetségi szint másik kávéház. 

„Kalbitz Gauland nevelt fia...”

Mindenesetre

könnyen lehet, hogy a Kalbitz kiakolbolítását célzó akciónak nagyobb lesz a füstje, mint a lángja.

A brandenburgi AfD-frakció egyrészt gyorsan elhatározta, hogy Kalbitz továbbra is tag maradhat, másrészt a kirúgott frakcióvezető támogatói biztosak abban, hogy az elnökség döntése nem áll majd meg egy bíróság előtt. „Egyértelmű, hogy itt trükközés zajlott, hogy Kalbitzot eltakarítsák” – fogalmazott Stefan Möller, a türingiai AfD egyik frakcióvezetője. Ez már csak azért is valószínűnek tűnik, mert a heves hatalmi harcok hevében kiderült, hogy Kalbitz felvételi űrlapját a brandenburgi AfD képtelen előkeríteni. Meuthen számára ez nem meglepő: „Kalbitz Gauland úr afféle politikai nevelt fia, végülis mindketten brandenburgiak. Gauland mindig fölötte és a Flügel fölött tartotta a kezét, hogy megvédje őket. Most is ezt csinálja” – fogalmazott a Cicerónak. 

Meuthen mindenesetre biztos a dolgában, és kész egy rendkívüli pártnap elé állni, hogy pontot tehessenek a hatalmi harcok végére, mert biztos benne, hogy a párttagok többsége az ő elképzelését támogatná.

Hogy szakad-e az AfD? Ha Chrupallán és Meuthenen múlik, nem; bár előbbi szerint komoly próbatétel előtt áll most a párt. Tino Chrupalla azt mondja: nincs kelet-nyugati feszültség az AfD-n belül, a párt pedig továbbra is „konzervatív-szociális” marad. A további együttműködés mellett kollégája is elkötelezett: „Alapvetően lehetséges, hogy a társelnökök között atmoszférikus feszültségek alakulnak ki. De ez nem változtat azon, hogy együtt tudunk és fogunk is dolgozni” – jelentette ki Meuthen. 

A nyitóképen: Jörg Meuthen (b) gratulál Tino Chrupallának megválasztása alkalmából 2019 december 1-jén Braunschweigben. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ikloorvat
2020. május 21. 13:55
Viktor, Viktor, szerinted az unokád már megélheti majd az illiberális forradalmat?
OberEnnsinnen
2020. május 21. 13:46
Németországban változást a demokratikus politizálás irányába egyetlen megoldás hozhat el: amikor fő műsöridőben, egyenes közvetítésben országos toppolitikus elmondja: az antideutsche vírus az ellenség.
Krupp Skya
2020. május 21. 13:30
Már meg ijedtem, hogy Gréczy Zsolt rázza meg.
C.Dömötör
2020. május 21. 12:04
Hazafias Német Ifjúság. Egy ilyen névvel, csak szélsőjobbos lehet, világos? Björn Höcke egyébként azért van állandóan támadva, és sározva, mert egy intelligens, jól fogalmazó politikus, ezért az új NDK nem szereti. Kalbitz népszerű, nehéz lesz kitenni, ugyanis jogi úton megtámadta a felfüggesztést. Mindenesetre, az egyetlen civil-konzervatív pártnak nem tesz jót az ilyen döntés. Elhamarkodott, és hibás lépés volt. Az nem lehet, hogy négy évente egy szakadás, és újraformálás legyen, az csak gyengíti a pártot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!