Velünk élő kommunizmus: öt évet kapott egy vietnámi férfi, amiért bírálta a rendszert

2020. április 28. 16:51

A 24 éves férfi a Facebookon tett közzé „államellenesnek” minősített írásokat.

2020. április 28. 16:51

Öt év szabadságvesztésre ítéltek kedden Vietnámban egy 24 éves férfit, amiért a kommunista rendszert bíráló megjegyzéseket tett közzé a Facebook közösségi portálon.

Vietnamban a 96 milliós népesség fele használja az amerikai portált, amely a másként gondolkodók fóruma lett, miután minden független médiumot betiltottak. Phan Cong Hait egyebek mellett azért ítélték el, mert üzeneteiben támogatásáról biztosította a bebörtönzött tüntetőket, valamint „államellenesnek” minősített írásokat tett közzé.

Hétfőn egy 43 éves férfit, Chung Hoang Chuongot ítélték másfél év börtönre egy földvitára vonatkozó és a rendszer által „államellenesnek” ítélt Facebook-bejegyzései miatt. Emberi jogi szakértők a múlt héten a cenzúrával való cinkossággal vádolták meg a Facebookot, miután a közösségi portál megerősítette, hogy törölte a vietnámi rendszer által „illegálisnak ítélt” bejegyzéseket. A jelenlegi kommunista kormány 2016-os hatalomra kerülése óta egyre több, a közösségi portálon jelen lévő ellenzékit vesznek őrizetbe és ítélnek el. Szakértők szerint a politikai foglyok tíz százaléka a Facebookon kifejtett tevékenysége miatt került a rács mögé. A koronavírus-világjárvány csak tovább rontott a helyzeten. Több mint 650 Facebook-felhasználót állítottak már elő a vietnámi hatóságok amiatt, mert bírálták, ahogyan a hanoi vezetés az egészségügyi válságot kezeli.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2020. május 09. 14:29
Másfél év és öt év mikor agyon is lőhették volna őket! :D
Cassi
2020. április 29. 06:44
Vietnamban viszont kétségbe lehet vonni a holocaustot és le lehet írni azt, hogy "néger", anélkül, hogy elvinne a gondolatrendőrség.
USsange
2020. április 28. 20:12
Arról vajon miért nem írnak, hogy az elítéltek ugyan hazudtak e a bírálataikban? Mert nálunk is úgy hazudik az ellenzék, hogy azért simán börtönt érdemelnének. De ezek pont ezért hívják diktatúrának a hazugság büntetését, mert akkor nem tudnának megélni a hazugságaikból. Pedig lássuk be, hogy az egészséges társadalomra nézve legkártékonyabb a hazudozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!