Szlovák kormányfő: Az ország „lekapcsolásával” lehetne a gazdaságot a leggyorsabban újraindítani

2020. április 01. 15:07

Ha a jelenlegi intézkedéseket hosszútávon is fenntartják, akkor azok súlyosan negatív hatást gyakorolnak a gazdaságra – mondta Igor Matovic.

2020. április 01. 15:07

Az ország teljes „lekapcsolása” (blackout) vagyis egy néhányhetes rendkívüli állapot és „katonai fegyelem” bevezetése lenne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja – jelentette ki szerdán Igor Matovic szlovák miniszterelnök. Matovic – akinek a kijelentését a TASR közszolgálati hírügynökség idézte – erről azzal összefüggésben beszélt, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések hosszútávon negatív hatást gyakorolnak a gazdaságra. „Valóban ez előtt a döntés (a »lekapcsolás«) előtt állunk (...) Ha orvosilag lenyomjuk a vírust a minimumra, hogy életeket mentsünk, a gazdaságot fojtogatjuk, tartjuk a torkát, és a karantén sokáig fog tartani” – mondta Igor Matovic.

Rámutatott: amennyiben a kór ellenszerét hamarabb nem fejlesztik ki, akkor előfordulhat, hogy az ország egy év múlva is a mostanihoz hasonló korlátozó intézkedések közepette kell éljen. „Ez pedig hosszútávon a gazdaság halála” – szögezte le Matovic. A szlovák miniszterelnök szerint az ország a jelen helyzetben két lehetőség közül választhat. Az egyik, hogy a jelenlegi intézkedések fenntartásával alacsonyan tartja a fertőzöttek számát, de közben a gazdasági halódás útjára lép. Vagy „rövidre zárja” a vírus ügyét, s a kínai Vuhan mintájára drasztikus higiéniai intézkedésekkel, nagyon gyorsan eliminálja a vírust. „Ez a két választási lehetőség van előttünk. Ezért azt akarom, hogy mint társadalom döntsük el, hogy melyik útra lépünk” – mondta Matovic. 

A kormányfő felvetésére elutasítóan reagált Richard Sulík gazdasági miniszter, a négypárti kormánykoalíció harmadik legerősebb pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) az elnöke. „Amíg nem történik valami rendkívüli – mint például Olaszországban, ahol ezer ember hal meg naponta – addig ellenzem az ilyen, a gazdaságot likvidáló kísérleteket” – fogalmazott Sulík.

Szlovákiában az új típusú koronavírus terjedésére reagálva március 12-től hirdetett rendkívüli helyzetet az előző, Peter Pellegrini vezette kormány. Az Igor Matovic által most lehetőségként kilátásba helyezett rendkívüli állapot a már érvényben lévő számos korlátozó intézkedés mellett újakat hozna, vélhetően leginkább a lakosság szabad mozgását érintően. Szlovákiában szerdán délig 400 embernél diagnosztizálták a Covid-19 kórokozóját, a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma néhány napja gyorsuló ütemben nő, bár ez vélhetően összefügg azzal is, hogy péntektől mintegy duplájára emelték a naponta elvégzett vírustesztek számát.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remenyjo
2020. április 02. 09:44
mond vallimit azt mondják ez egy háború akkor vannak áldozatok . a világháborúban egy dombért többen haltak meg mit a koronavírusban .
Szvidrigajlov
2020. április 01. 18:50
Tökéletesen egyetértek a szlovák miniszterelnökkel! 21 vagy 28 nap totális blokk! Háziőrizet! Aki addig megbetegszik, arról kiderül. Akiről nem derül ki, meg is gyógyul, vagy meg sem betegszik. A 22/28. napon nincs fertőzött, aki ne lenne karanténban, kórházban. A többi meg hadd élje az életét utána...22/28 napot ki lehet bírni. Hat hónapot, meg (a kollektív immunitás hiánya miatt esetleg) még egyszer hat hónapot nem. Sem anyagilag, sem lelkileg, sem egészségileg. Nem lehet hónapokra, évekre "részlegesen" leállni, mert a végén dolgozni és enni sem lesz mit!!!! Ki fog vetni, aratni, szüretelni? Ki fog egyáltalán termelni, árualapot létrehozni, hogy az is ehessen, akinek nincs földje, kertje, csak munkabére? A vállalatok tönkre mennek, az emberek elszegényednek és a végén szétverik az utcákat, a módosabb portákat stb. az emberek és az államok őrült módon versenyeznek majd élelemért, a pénz mit sem ér, csak a fegyver... Járvány után háború....éhínség... A négy lovas a Jelenések Könyvéből! Miért csinálják ezt??? Hogy megmentsék az (minden állam által évtizedek óta rettenetes hanyagsággal kezelt) egészségügyet?? Vagy néhány tízezer embert, milliók, tízmilliók sorsa árán?
gabor7th
2020. április 01. 16:04
Igaza van alapvetően. EGy hónap karantén, az idő alatt akinek van kialakul az immunitás és utánna minden indulhat újra. Persze ezt mindenhol kéne csinálni, nemcsak egy kis országban.
puszika
2020. április 01. 15:39
Tehát a szlovák új kormányfő valszeg jól látja a dolgokat! De lám azonnal megszólal a négypárti koalíció egyik tagja /nyilván egy miniszter/ aki azonnal lenullázza az elképzelést. Mi lesz ebből? Egy nagy rakás sz.............r! Mire megegyeznek,ha egyáltalán,Szlovákia kihal koronavírus fertőzés miatt. Mintha ez is lenne a cél egész Európában. Barátaim! Olvassátok el Lindberg elvtárs nyilatkozatát Ő ÉPPEN EZT PREFERÁLJA!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!