A nyugat-balkáni országokban lazára vették a figurát az ortodox húsvéton

2020. április 20. 09:41

Sokan szegték meg a kijárási tilalmat annak ellenére, hogy a politikusok és az egészségügyi szakemberek is otthonmaradásra szólítottak fel mindenkit.

2020. április 20. 09:41

A teljes kijárási tilalom ellenére Szerbiában több százan gyűltek össze egyes templomokban, hogy az ortodox húsvéti liturgián részt vegyenek.

Szerbiában a papok sem tartották a tilalmat

Noha az ország vezetése mindenkit arra kért, hogy az ünnep idején is tartsa be a kijárási tilalmat, a szerb elnök egy félmondata – miszerint a kijárási tilalom megsértése miatt a híveket nem fogják megbüntetni – sokakat arra sarkallt, hogy mégiscsak ellátogasson a ceremóniára. Az ünnepi szertartást az előírások szerint zárt ajtók mögött, hívek nélkül kellett volna megtartani, ám ezt a papok sem tartották be. A hívek közül sokan a 8 és 10 óra között engedélyezett kutyasétáltatási időt használták ki arra, hogy – kedvenceiket a templom mellett hagyva – részt vegyenek a liturgián.

A különböző helyszíni beszámolók szerint az emberek nem viseltek sem kesztyűt, sem védőmaszkot, és az áldozati kenyeret is ugyanazzal a kanállal vették magukhoz. A hétmilliós Szerbiában az utóbbi 24 órában 5994-ről 6318-ra növekedett a regisztrált fertőzöttek száma. Eddig 38 701 tesztet végeztek el a lakosságon, 122-en belehaltak a Covid-19 betegség szövődményeibe, 753-an pedig már felgyógyultak belőle.

Észak-Macedónia

Észak-Macedóniában is teljes kijárási tilalom volt érvényben az ünnepi hétvégén, a hívek azonban ott sem tartották be az előírásokat, és az egyes településeken több tucatnyian is összegyűltek a liturgiákon. A rendőrség egyelőre nem közölte, hány embert állítottak elő a kijárási tilalom megsértése miatt. A nyugat-balkáni országban vasárnapról hétfőre 1170-ről 1207-re nőtt a SARS-CoV-2 vírus azonosított fertőzöttjeinek a száma. A kétmilliós országban 11 870 embert teszteltek le. A vírus halálos áldozatainak a száma 51, a gyógyultak száma pedig 179.

Montenegró

A 620 ezres Montenegróban hétfő reggelig az egy nappal korábbinál eggyel több, vagyis 308 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Az Adria-parti államban eddig 3874 embert teszteltek az új típusú koronavírus-fertőzés gyanújával. Az országban a fertőzés eddig 5 halálos áldozatot követelt, 55-en viszont már felgyógyultak. A kis- és közepes vállalkozókat tömörítő szervezetek azt követelik a kormánytól, hogy enyhítsen a bevezetett intézkedéseken, és engedélyezze a kisebb üzletek megnyitását, annak érdekében, hogy ezeknek a vállalkozásoknak ne kelljen végleg lehúzniuk a redőnyt.

Bosznia

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1245-ről 1285-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A 3,5 milliós országban eddig 17 818 tesztet végeztek. A halálos áldozatok száma 49, 347-en pedig már felgyógyultak a Covid-19 betegségből. Az országban több tucat határőrt is karantén alá helyeztek, mert a külföldről hazatérő vírushordozóktól megfertőződtek.

Koszovó

Az 1,8 millió lakosú Koszovóban egy nap alatt 510-ről 561-re nőtt a fertőzöttek száma. A Covid-19 betegség szövődményeibe eddig 12-en haltak bele, míg 93-an felgyógyultak belőle. Koszovót azonban továbbra is jobban érdeklik a belpolitikai harcok, mint az új típusú koronavírus. A járvány kitörésével egy időben bukott meg a pristinai kormány, az államfő pedig várhatóan kedden kér fel egy jelöltet arra, hogy alakítson kormányt a bizalmi szavazáson elbukott Albin Kurti helyett.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!