Holland alkotmányjogászok: alkotmányellenes a jelenlegi vészhelyzeti szabályozás

2020. április 29. 15:57

A holland kormány várhatóan új vészhelyzeti szabályozás elfogadására tesz javaslatot, mert a jelenlegivel kapcsolatban számos alkotmányossági aggály merül fel.

2020. április 29. 15:57
null

A holland kormány jelenleg új törvényjavaslaton dolgozik, amely a jelenleginél „alkotmányosabb” módon illeszkedne a holland jogrendszerbe. A tervezet elkészítése hetek kérdése, és a tervek szerint szeptember 30-áig maradna hatályban – írja a holland RTL Nieuws.

Jelenlegi szabályozást többek között azért kell lecserélni – de legalábbis új alapokra helyezni –, mert többletjogosítványok indokolatlanul széles körét ruházza a holland „biztonsági régiók” vezetőire (tulajdonképpen polgármesterekre), s ez a holland jogrendszerrel ellentétes viszonyokat teremt – vélik a holland alkotmányjogászok. Annál is inkább, mert Hollandiában a polgármestereket nem közvetlenül választják, hanem személyükre vonatkozóan a belügyminiszter tesz előterjesztést, s a király ennek figyelembevételével nevezi ki őket. A jelenlegi közjogi helyzettel kapcsolatban a holland jogásztársadalom több képviselője is aggodalmát fejezte ki.

Jan Brouwer, a Rijksuniversiteit Groningen (groningeni egyetem) professzora szerint alkotmányellenes például, hogy a vészhelyzeti szabályok értelmében tilos az otthoni gyülekezés is, mert ez a magántulajdonhoz és a privátszférához való jog sérelmét jelenti.

Ezt az álláspontot osztja egy másik holland jogtudós, Jon Schilder, a Vrije Universiteit professzora is. A holland Trouwnak adott interjújában elmondottak szerint

mindaz, ami Hollandiában jelenleg a válság kapcsán történik, törvényellenes.

»A házakba, kereskedelmi létesítményekbe történő hatósági behatolás sérti a magánélethez és a magánlakáshoz való alapvető jogokat. Ha tehát azt akarjuk, hogy mindez alkotmányos kereteket kapjon, a parlamentnek az alkotmányhoz kell igazítaniuk a szabályokat.« - állítja Schilder.

Szintén a közjogi érvénytelenség határait súrolja az, hogy a kormány még márciusban jogszabályi felhatalmazás nélkül hirdetett ki olyan korlátozó intézkedéseket, amelyekre vonatkozó jogszabályi környezet ténylegesen csak napokkal később született meg – magyarán a döntés kihirdetése és a tényleges szabály megalkotása közötti időszakban a hatóságok jogalap nélkül intézkedtek.

A jelenleg hatályos szabályok ráadásul sok esetben pontatlanok, s minden bizonnyal ez okozza a holland alkotmányjogászok által felvetett problémák egyikét: a már említett csoportosulások korlátozására irányuló törvényszöveg például nem definiálja az „összejövetel” fogalmát, így elméletileg bármilyen magánlakásban tartott összejövetel a tilalom alá esik, holott a szabályozás célja nyilvánvalóan az úgy nevezett „koronabulik” (így nevezik a tilalommal dacolva megtartott, mégis komoly járványügyi kockázattal járó partikat) megakadályozása lenne.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2020. augusztus 24. 19:47
"A holland kormány várhatóan új vészhelyzeti szabályozás elfogadására tesz javaslatot, mert a jelenlegivel kapcsolatban számos alkotmányossági aggály merül fel." 7-es cikkely EU?????? Hogy is van ez? Úgy hozunk döntéseket, úgy cselekszünk, hogy törvényt sért? Hogyan is van ez? Ha nem jó a jogszabály, írunk egy újat.... Ez természetes nyugaton! Ilyen fel sem merült M.o.-on az EU mégis veri a nyálas pofáját. Ja, hogy Hollandiának nincs olyan aljas, hazaáruló, féreg ellenzéke, mint M.o.-nak! Az tuti, hogy ők tudnák mit kellene kezdeni egy ilyen csürhével!
balbako_
2020. június 03. 10:47
Sargentini olyankor nem hidal le, amikor "Hollandiában a polgármestereket nem közvetlenül választják, hanem személyükre vonatkozóan a belügyminiszter tesz előterjesztést, s a király ennek figyelembevételével nevezi ki őket" Hú, de kibaszottul demokratikus! Adolf Hitler és Joszif Viszarjonovics Sztálin a seggét a földhöz verte volna az ötletért!
Pandaka pygmaea
2020. június 03. 10:47
Szabó Tímea tud erről? :D
OberEnnsinnen
2020. június 03. 10:47
Sophie in 't Veld ...ssza az anyját, azt a globálfasisztát, aki a világra ...szta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!