Törökország a tengeren nem engedi átkelni a migránsokat

2020. március 06. 22:47

A török parti őrség Erdogan utasítására minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a korábbiakhoz hasonló emberi tragédiákat.

2020. március 06. 22:47

Törökország az út veszélyeire tekintettel az Égei-tengeren nem engedi átkelni az illegális bevándorlókat a görög szigetekre – derült ki a török parti őrség péntek esti közleményéből.

Az intézkedésre Recep Tayyip Erdogan török elnök adta az utasítást, amelynek végrehajtását Süleyman Soylu török belügyminiszter fogja felügyelni” – írták.

Miközben Törökország a területéről távozni szándékozó illegális migránsok döntésébe nem avatkozik bele, ez az eljárás az életveszélyes helyzetekkel fenyegető tengeri átkelésekre nem vonatkozik. A parti őrség a megszokottnál is sokkal jobban igyekszik megakadályozni a tengeri átkeléseket, a csendőrség és a rendőrség pedig azt, hogy a migránsok a szárazföldről elérjék a tengert.

Emberi jogok sérülnek

A török parti őrség arról is beszámolt, hogy mihelyt a migránsok görög felségvizekre érnek, a görög parti őrség visszatoloncolja őket a török felségvizekre, gumicsónakjaikat kilyukasztja, a járművek motorját tönkreteszi, és kilátástalan helyzetben a tenger közepén hagyja.

Görögországnak az a viselkedése, amelyet az Égei-tengeren átkelő migránsokkal szemben tanúsít, sérti az emberi jogokat és a nemzetközi jogszabályokat” – fogalmaztak.

Ankara egy héttel ezelőtt, február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. A lépés következtében tízezrek indultak a szárazföldi görög határhoz, de az Égei-tengeren is egyre többen próbálkoztak átjutni a közeli görög szigetekre.

Brüsszel és Ankara megállapodása

A török parti őrség közleményét egy nappal azután adták ki, hogy Süleyman Soylu török belügyminiszter csütörtökön a migránsok égei-tengeri átkelésével kapcsolatban már jelezte: Erdogan utasítására minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a korábbiakhoz hasonló emberi tragédiákat. Soylu ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Brüsszel és Ankara között 2016 márciusában aláírt migrációs megállapodás csak az égei-tengeri határokra vonatkozik, a szárazföldiekre nem.

A török parti őrség pénteken felidézte, hogy március 5-én összesen 97 illegális migránst mentettek ki három olyan gumicsónakból, amelyet a görög hatóságok kilyukasztottak és félig elsüllyedve otthagytak a tenger közepén.

A közlemény végén aláhúzták: a török parti őrség „az illegális migrációval folytatott szakadatlan harc” keretében 2019 folyamán 146 esetben összesen 3425, míg 2020-ban 49 incidens alkalmával 1707 migráns életét mentette meg.

(MTI)

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2020. március 07. 16:37
A görög vezetők a 2015-ös migránsválság idején rettentően gyűlölték Európát és különösen Németországot, azért, mert nem engedték el Görögország minden adósságát. Bosszúvágytól fűtve kitalálták, hogy destabilizálni fogják Európát és különösen Németországot azzal, hogy minden migránst (naponta sokezret) befogadnak. Csak az nem ment be hozzájuk aki nem akart. Nem teljesítették a schengeni szerződésből rájuk háruló kötelezettségeiket, hanem minden formalitást mellőzve kompokra,buszokra, vonatokra ültették őket. Tovább passzolták őket és Macedónia határára szállítva. Macedónia tovább passzolta őket Szerbiába. Szerbia is lepasszolta őket. Autóbuszokkal szállították őket a magyar határra, amelyet a törvényeket semmibe véve legázoltak. A Szerbiai felőli határzár kiépítése után Horvátország cselekedett úgy, hogy a magyar határhoz közel szállította a migránsokat. Legyen ez Magyarország gondja, ne az övéké. Ez elégítette ki Görögország alantas bosszúvágyát Németországgal és Európával szemben. .
Spiltyu
2020. március 07. 13:18
"Törökország az út veszélyeire tekintettel az Égei-tengeren nem engedi átkelni az illegális bevándorlókat a görög szigetekre..." Ehelyett a görög-török szárazföldi határra buszoztatja őket!
balbako_
2020. március 07. 10:34
Könnyebb lezárni.
EMM195
2020. március 07. 09:33
Akinek van irodalmi műveltsége, a magyar irodalomból pontosan tudja, milyen a török. Hazug és aljas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!