Macron szerint Franciaország hadban áll

2020. március 16. 21:08

Emmanuel Macron megerősítette, hogy az Európai Unió egy hónapra lezárja a külső határait.

2020. március 16. 21:08

Háborúban állunk, egy egészségügyi háborúban – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök hétfőn. A köztársasági elnök annak kapcsán mondta ezt, hogy újabb szigorú szabályozásokat vezetnek be a polgárok mozgásának korlátozása érdekében. Franciaországban már így is bezártak a bárok és az éttermek. 

Nem hadsereg vagy egy másik ország ellen harcolunk. De az ellenség itt van, láthatatlan, ravasz, és fejlődik. Általános mozgósításra van szükségünk” – fogalmazott a francia államfő. Macron azt mondta: hétfőn sokan parkokba és éttermekbe mentek, ami szombat óta tilos Franciaországban. Az elnök azt sürgette, hogy az emberek maradjanak otthon, dolgozzanak otthonról, mert a koronavírus „közvetlen valóság”. 

Kültéri gyülekezések, családi és baráti találkozók nem engedélyeztetek. Barátokkal találkozni a parkban vagy az utcán többet nem lehet” – hangsúlyozta Emmanuel Macron. Kizárólag élelmiszert vásárolni, orvoshoz vagy gyógyszertárba lehet elmenni otthonról, illetve akik nem tudnak otthonról dolgozni, elmehetnek a munkahelyükre, s a kültéri sportolás is engedélyezett. „Minden szabálysértés büntetendő” – tette hozzá az államfő, de nem mondta el, hogy milyen módon fogják a hatóságok ellenőrizni, hogy ki miért van az utcán. Ugyanakkor jelezte, hogy a kormány kedd reggel rendeletet jelentet meg arról, hogy mi számít szükséges mozgásnak, illetve arról is, hogy milyen szankciókat vonnak maguk után a szabálysértések.

Macron bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggesztik a lakbérek és közüzemi díjak beszedését. Egy franciát sem hagyunk források nélkül – tette hozzá. A koronavírus további terjedésének megelőzése érdekében a helyhatósági választások március 22-én esedékes második fordulóját is elhalasztják.

Emmanuel Macron megerősítette, hogy az Európai Unió egy hónapra lezárja a külső határait. „A nem európai országok és az Európai Unió között minden beutazást felfüggesztünk harminc napig” – mondta. Hozzátette, hogy a francia állampolgárok a határzár ellenére hazatérhetnek. Ennek érdekében azt javasolta, hogy forduljanak az adott ország francia nagykövetségéhez vagy konzulátusához.

A hétfő esti hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma Franciaországban 6633 volt, ami több mint 1200-zal haladja meg az előző napi adatokat, a halottak száma pedig 21-gyel 148-ra emelkedett. Az egyik fő gócpont az ország keleti részén az elzászi régió, ahol 1543 beteget tartanak nyilván, és a kórházak intenzív osztályai gyakorlatilag beteltek, ezért egy katonai tábori kórházat is felállítanak. A másik gócpont a szintén túlterheltséggel küzdő Párizs körüli Ile-de-France régió 1762 diagnosztizált beteggel.

(MTI, Euronews)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Behemoth
2020. március 17. 07:21
Franciaország hadban áll. Akkor várjuk a fehér zászlót...
Zsusztina
2020. március 17. 06:25
Háááát, inkább a koronavírus mint a muzulmán egységfront. Előbbivel könnyebb dolgunk lesz.
Paskai
2020. március 16. 23:47
Az ellenség keze betette a lábát az országba.
Negue
2020. március 16. 23:36
És most mi van az illegális határsértőkkel? Ők továbbra is bejöhetnek? Koronavírus ide, Koronavírus oda? Talán, ha Európa külső határait már régen lezárták volna, illetve dehogy kellett volna lezárni, csak a törvényeket betartatni, azaz elkérni a hivatalos papírokat, illetve annak hiányában a kivizsgálásig táborokban tartani őket, és amikor kivizsgálták őket, akkor eldönteni, hogy jogosult e a belépésre. Szóval ez ügyben is kicsit más lenne a helyzet. Ugye? Tisztelt Gittegylet! /azaz EU!/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!