Lemondásra szólították fel Angela Merkelt a Financial Times-ban

2020. március 04. 14:38

A vezető üzleti lap szerint bárhová nézünk Európában, mindenhol csak baj van.

2020. március 04. 14:38

Angela Merkel német kancellárt mielőbbi lemondásra szólította fel a Financial Times véleménycikke. Tony Barber szerint ez lenne Németország és a sokféle problémával küzdő Európa érdeke is – idézi a szerzőt a Portfolio.

Mindenhol csak a baj

Barber amellett érvel, hogy bárhova nézünk Európában, mindenhol csak bajt látunk: menekültválság a görög-török határon, kudarcba fulladt egyeztetés a 2021-2027-es EU-s költségvetésről, rontott gazdasági növekedési kilátások. Mindez összességében azt jelenti, hogy Merkel elvesztette varázsát minden olyan fontosabb területen, ahol korábban Európa legbefolyásosabb embereként még sikereket tudott felmutatni.

A szerző szerint Merkel teljesítményének mérlege mind külpolitikai, mind belpolitikai, mind pedig gazdasági fronton vegyes, azaz a sikerek mellett vannak igenis neki felróható hibák, problémák, amelyek végső soron európai szinten is éreztetik hatásukat.

Merkel korábban már világossá tette, hogy a legkésőbb 2021 őszén esedékes német parlamenti választásokkor távozik posztjáról és visszavonul a politikától is, de az FT publicistája szerint jobb lenne sokkal hamarabb lemondania Merkelnek, hogy a berlini politikai válság ne akadályozza tovább se az ország fejlődését, se Európa sokasodó gondjainak megoldását. Európának ugyanis erős berlini vezetésre, kezdeményezőkészségre, és az innovációban, versenyképességben lemaradt Németország újult lendületére van szüksége. Ehhez viszont egy új kancellárra is szükség van, aki a Merkel-féle egyensúlyozó, óvatos hozzáállást –ami végül a varázsa után sokféle problémához, a német belpolitikai rendszer évtizedek óta nem látott mértékű széttöredezéséhez vezetett – felváltja. 

Nem könnyű megválni

Angela Merkel 2005 novembere óta tölti be kancellári tisztségét és a szerző megjegyzi: Németország elmúlt hét évtizedének történelme jól mutatja: nem könnyen válik meg posztjától egy-egy kancellár, hiszen hetven év alatt Merkel csak a nyolcadik ilyen vezető.

A szerző felemlegeti a németek által okozott problémák között azt, hogy elakadt az eurózóna bankunió harmadik pillérének számító közös betétbiztosítási rendszer, mert a németek késleltetik ezt, miközben Európa legkevésbé nyereséges és leginkább széttöredezett bankrendszerével rendelkeznek.

A véleménycikkben a szerző mindezek miatt kijelenti: minden megkérdőjelezhetetlen eredménye ellenére Merkel elvesztette varázsát. Minél tovább marad a posztján, annál inkább megkérdőjelezhetővé válik az öröksége.

Tony Barber szerint minél hamarabb meg kell találni Merkel utódát. Kitér a cikkben a CDU április 25-re kitűzött előrehozott kongresszusára, amelyen a Merkel által is támogatott Armin Laschetet mondja esélyesnek a CDU új elnöki tisztségére (aki akár később kancellárrá is válhat) és sürgeti, hogy a németek már jövő év elején urnához járulhassanak egy előrehozott parlamenti választáson, ne várjanak jövő őszig.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bátya62
2020. március 04. 20:25
Monnyon le!
Harangláb
2020. március 04. 20:22
...Léteznek a politikában a hasznos idióták...Mürkül a kimondottan káros idiótákhoz tartozik...
Akitlosz
2020. március 04. 20:04
Ebből is látszik, hogy mennyire gagyi újság. A lemondásra felszólítgatás nagyon gyerekes, óvodába sem való.
olajfa1
2020. március 04. 19:46
Legalább 5 évvel ezelőtt kellett volna megírni ezt a cikket a F.T.-nak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!