HSBC: Elkerülhetetlennek tűnik az eurózóna recessziója

2020. március 12. 11:32

Christine Lagarde szerint a régiót a pénzügyi válsághoz hasonló súlyos gazdasági sokk fenyegeti.

2020. március 12. 11:32

Elkerülhetetlennek tűnik az euróövezet recessziója az első félévben, mivel a fokozódó koronavírus-járvány miatt visszaesik a forgalom – nyilatkozták a HSBC közgazdászai a Bloombergnek. A legzordabb előrejelzések szerint a 19 országból álló gazdasági régióban – a HSBC értékelése szerint – 0,4%-al csökken a kibocsájtás az első negyedévben, a következő három hónapban pedig 1%-al. 

Miközben az év második felétől fellendülést látunk, úgy gondoljuk, hogy a zavar tartós nyomot hagy majd, és a GDP a jövő évben nem fog olyan szintre emelkedni, ahogyan azt korábban gondoltuk” – írták közgazdászok – köztük Simon Wells és Chris Hare – egy szerdai jelentésükben.

Az Európai Központi Bank elnöke, Christine Lagarde kedden figyelmeztette az Európai Unió vezetőit, hogy a régiót a pénzügyi válsághoz hasonló súlyos gazdasági sokk fenyegeti, hacsak sürgősen nem nyújtanak fiskális támogatást. Hozzátette, hogy az EKB csütörtökön lépéseket fog tenni a bankhitelezés támogatása érdekében.

A HSBC várakozása szerint Olaszország – az európai járvány epicentruma – szenvedi majd el a legnagyobb visszaesést. Wells és munkatársai előrejelzései szerint Németországot is utol fogja érni a recesszió, továbbá Franciaországban és Spanyolországban is enyhébb GDP-csökkenésre számítanak.

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lakatos Szolárisz
2020. március 12. 11:45
Viktor bajban?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!