Az IMF-megállapodás késlekedése az ukrán kormányváltás egyik oka

2020. március 05. 09:14

A szakértő hangsúlyozta, hogy a nehéz gazdasági helyzet, a kelet-ukrajnai háború, illetve korábban felvett kölcsönök közelgő visszafizetési határideje miatt az IMF-hitel létkérdés Ukrajna számára.

2020. március 05. 09:14

A ukrán kormányváltás egyik fő oka, hogy a leköszönő kabinet nem tudott megegyezni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az Ukrajnának nyújtandó 5 milliárd eurós kölcsön feltételeiről – jelentette ki Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Emlékeztetett arra, hogy szerdán benyújtotta a lemondását az Olekszij Honcsaruk vezette kabinet és az ukrán parlament Denisz Smihal eddigi miniszterelnök-helyettest nevezte ki kormányfőnek.

A műsorban elhangzott, hogy az IMF a banki szabályozás reformját szabja a kölcsön feltételéül, ami viszont sértheti egyes ukrán oligarchák érdekeit. A szakértő hangsúlyozta, hogy a nehéz gazdasági helyzet, a kelet-ukrajnai háború, illetve korábban felvett kölcsönök közelgő visszafizetési határideje miatt az IMF-hitel létkérdés Ukrajna számára. Ebben a helyzetben a politikai mozgástér beszűkült, és az államfő, Volodimir Zelenszkij is szorgalmazza a megállapodást – tette hozzá Fedinec Csilla.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!