Családpolitizálás Brüsszel szívében – a Youth Transition konferencián jártunk

2020. február 28. 20:53

A fiatalok családalapításának kérdését állítja a középpontba a Youth Transition konferencia a brüsszeli Európai Parlamentben. A konferencia főszervezője a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) volt. Tudósításunk a helyszínről!

2020. február 28. 20:53
Greczula Levente László

Az Európai Parlament elegáns brüsszeli épületének hatodik emeletén egy csapat öltönyös-kosztümös fiatal beszélget vidáman. Csörögnek a kávéscsészék, néha felnevet valaki – az üvegfalú európai Babilonban sokfajta ember megfordul, de az ifjú érdeklődők többnyire nem jutnak túl a látogatók számára kijelölt folyosókon, termeken. Ők viszont igen. Igaz, nem is nézelődni jöttek, hanem konferenciára. 

A minap rendezték ugyanis Brüsszelben az ötödik Youth Transition konferenciát, ami a fiatalok családalapításának kérdését állítja a középpontba. A konferencia főszervezője a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) volt. A szervezők 20-30 év közötti fiatal szakértők jelentkezését várták, akik amellett, hogy lehetőségük nyílt kapcsolatépítésre is a rendezvény során, csoportokban dolgoztak fel különböző, őket és a fiatalokat általánosságban érintő problémákat. A feladat? Csapatokban igyekezzenek megoldási javaslatokat kidolgozni olyan nehézségekre, mint például a fiatalkorúak munkanélkülisége, vagy a lakhatási problémák. 

A furcsa és paradox helyzet az, hogy miközben Európában béke és prosperitás honol, az élet pedig talán sosem volt még ilyen biztonságos, a fiataloknak valahogy mégsem akarózik utódaikkal benépesíteni a kontinenst. Pontosabban, de: például Magyarországon is az a dolgok állása, hogy

sok fiatal szeretne nagy családot, de valahogy mégsem jutnak el a megvalósításig

– mutat rá Novák Katalin államtitkár felszólalásában. Kézenfekvő lehet mindezért az individualizálódást felelőssé tenni ezért a jelenségért, de a képlet azért nem ennyire egyszerű. Sokan ugyanis fragmentált, hiányos vagy elhúzódó átmeneti életszakaszon mennek keresztül fiatal felnőttkoruk kezdetén – állapítják meg a szervezők a konferencia kiírásában. „Rengeteg fiatal van tele félelemmel, ha a jövőre gondol” – teszi hozzá Ignacio Socias, a Nemzetközi Családfejlesztési Szövetség nemzetközi kommunikációs igazgatója a konferencia nagyszünetében tartott sajtótájékoztatón. 

Ami azt illeti, a jövővel kapcsolatban nem csak a fiataloknak vannak nehézségei. Ebben a házban ritkán foglalkozunk a jövővel – jelenti ki a rendezvény második blokkjának elején Hölvényi György EP-képviselő, a konferencia egyik szervezője. A családtéma ugyanis kőkemény ideológiai harc az Európai Parlamentben is, ami egyre többször kerül szóba napjainkban, de persze jóval ritkábban, mint az olyan „trendi” témák, mint a klímaváltozás elleni küzdelem. Európában ma arányaiban százszor is előkerül az LGBT, a családtéma pedig talán egyszer – jegyzi meg Hölvényi. 

Fotó: EPP

 

De vajon mi lehet a megoldás? „Nincs általános megoldás” – mondja Hölvényi, de a fiatalok problémáinak, javaslatainak becsatornázása kulcsfontosságú lépés lehet, már csak azért is, mert a fiatal felnőttek Európa-szerte általánosságban kevéssé érdeklődnek a(z európai) politika iránt. Jó kezdet lehet az új magyar családtámogatási modell is, amivel a konferencia minden résztvevőjének volt alkalma megismerkedni.

A modell iránt más tagállamokból is érdeklődnek, de kétségek is akadnak.

Olaszországban például attól tartanak, hogy a mainstream média által „fasisztának” kikiáltott magyar kormány intézkedéseinek adaptálása rossz fényt vetne a mindenkori kormányra – magyarázta a konferencia egyik szicíliai résztvevője egy informális beszélgetésen. 

Az új magyar családpolitika intézkedéseinek hatékonyságáról persze csak idővel lehet majd ítéletet mondani, de abból kiindulva, a résztvevők megoldási javaslatai közül sok az olyan, amit Magyarországon ilyen-olyan formában már elindítottak, talán van ok a bizakodásra. 

A rendezvény végén az egyes csapatok előadói sorra a pódiumra lépnek, hogy ismertessék csoportjaik megoldási javaslatait a konferencia többi résztvevőjével. Az egyik csoport állami lakásépítéssel enyhítené a lakhatási válságot, egy másik azt hangsúlyozza: a munkanélküliség megelőzéséhez átfogó stratégiákra van szükség, a gyermekvállalás elősegítéséhez pedig egy megbízható, modern szociális hálóra van szükség a családtervezés megkönnyítéséért. A hallgatóság egyetértően bólogat, néhányan az emelvényen elhangzó javaslatokhoz fűzik saját, otthoni tapasztalataikat. Közben lassan leereszkedik az éjszaka Brüsszel toronyházai fölé.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2020. február 28. 22:17
A Fidesz megtalálta a megoldást. Úgy hívják családvédelmi akcióterv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!