Vámmentes kereskedelmet ajánl Brüsszel Londonnak

2020. február 03. 13:34

Johnson nem szeretne uniós előírásokat.

2020. február 03. 13:34

Az Európai Unió kész Londonnak egy ambiciózus, vámok és kvóták nélküli kereskedelmet biztosító megállapodást ajánlani, amely az unió és a szigetország partnerségének központi pillérét képezheti – közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója Brüsszelben hétfőn.

Előírást ajánl Brüsszel

Barnier a Nagy-Britanniával kialakítandó jövőbeni viszonyról folytatandó tanácsi tárgyalásokra készített európai bizottsági javaslatok bemutatásakor kijelentette, hogy az unió a kereskedelmet érintő ajánlatát a tisztességtelen versenyelőny elkerülése érdekében azzal a feltétellel tudja fenntartani, ha Nagy-Britannia most és a jövőben is elfogadja az EU előírásait, továbbra is alkalmazva az uniós jogot.

Az Európai Unióval kötendő szabadkereskedelmi megállapodásnak nem feltétele, hogy London uniós szabályozásokat is kötelezően elfogadjon – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. A konzervatív párti kormányfő üzleti vezetők előtt tartott londoni beszédében vázolta, hogy a brit kormány milyen alapállásból készül a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételrendszeréről tartandó, március elején kezdődő tárgyalássorozatra az EU-val.

Kanada példáját követné Nagy-Britannia

Kijelentette: a tervezett kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás eléréséhez nincs szükség arra, hogy Nagy-Britannia elfogadja az Európai Unió szabályrendszerét például a versenypolitikában, az állami támogatások szabályozásában, a környezetvédelemben vagy bármely más hasonló területen. Johnson szerint ez ugyanúgy érvényes, mint az, hogy a megállapodás fejében az EU-nak sem kell kötelező módon brit szabályozásokat átvennie. Megerősítette, hogy Nagy-Britannia ahhoz hasonló megállapodást szeretne az unióval, mint amilyent Kanada is kötött nemrég.

Nagy-Britannia január 31-én éjfélkor kilépett az Európai Unióból. Ezt követően az unió és a szigetország együttműködése átmeneti időszakba lépett.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik