Skót kormányfő: Skóciának az EU-ban van a helye, független államként

2020. február 11. 09:02

A skót kormány dolgozik a függetlenségi népszavazás előkészítésén.

2020. február 11. 09:02

A skót első miniszter, Nicola Sturgeon a brexit óta először tartott előadást Brüsszelben, ahol elmondta, hogy országának az EU-ban van a helye, független államként – írja a Euronews.

„Az Egyesült Királyság nem egységes ország, hanem különféle nemzetek önkéntes uniója. Ezen nemzetek egyike, Skócia többször is kinyilvánította, hogy az Európai Unióban szeretne maradni. Nem hiszem, hogy több, mint ötmillió uniós polgárt ki lehetne vinni az EU-ból 47 évnyi tagság után úgy, hogy beleszólásuk sem lehet az országuk jövőjébe. Éppen ezért dolgozik azon a skót kormány, hogy jogszerű és legitim népszavazást tarthassunk, amelynek eredményét otthon és a nemzetközi színtéren is elfogadják” – fejtette ki Nicola Sturgeon.

Tervei szerint a kormánya továbbra is együttműködik Londonnal, de nem szeretnék, hogy az EU-val való kereskedelmi kapcsolatok visszaessenek

„Támogatjuk az egyenlő feltételek kialakítását, ez ugyanis lehetetlenné tenné, hogy az Egyesült Királyság alacsonyabb szintű szabványokat fogadjon el, mint az EU. Ez segíthet, hogy megvédjük a saját szabályainkat, a munkakörülményeinket, és segítheti a skót cégek exportját az unióba. Továbbra is felhívjuk a figyelmet erre, miközben zajlanak a kereskedelmi tárgyalások” – hangsúlyozta.

Sturgeon kormánya a digitális gazdaság és a klímavédelem kapcsán az EU-val való szorosabb együttműködést támogatná. Erről tárgyalt Margaret Vestagerrel, a bizottság elnökével.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. február 11. 20:49
Helyes! Visszavárunk Skócia. Az angolok meg szopjanak!
Akitlosz
2020. február 11. 20:45
A függetlenség és az EU tagság egymást kizárják. Skócia csupán az internacionalisták eszközévé vált, akik így akarják megtorolni a Brexitet.
Kiscsillag
2020. február 11. 19:54
A népszavazáson meg azt mondták, hogy Nagy Britannia része akarnak maradni.
Senki Alfonz
2020. február 11. 19:00
Csak egy kérdésre válaszoljál: Volt az elszakadást ellenző királynői tv-beszéd a szavazás előtt? Volt, maradjál csendben!!! A másiknak is nézzél utána a külföldi netforrásokon!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!