Nevadában biztos Sanders-sikert jeleznek előre

2020. február 22. 09:30

Szombaton zárt előválasztást tartanak a demokrata szavazók a déli államban.

2020. február 22. 09:30

Szombaton jelölőgyűléseken (caucus) választanak Nevadában az amerikaiak, de a jelölőgyűléseket csakis a demokrata párti szavazóknak tartják. Az amerikai választási folyamatban – Iowa és New Hampshire után – sorrendben Nevada a harmadik tagállam, ahol az elnökjelöltségre pályázó politikusok összemérik erejüket, illetve támogatottságukat.

A jelölőgyűlések abban térnek el az előválasztásoktól, hogy a választók nem urnákban, tikos szavazással helyezik el voksaikat, hanem különböző helyiségekben – iskolákban, kaszinókban, klubokban vagy akár templomok közösségi termeiben is - összegyűlnek és nyilvános vita után, nyilvánosan szavaznak arról, hogy ki legyen a küldöttjük. Ez a küldött képviseli majd az általuk kedvelt elnökjelölt-aspiránst a párt nyári elnökjelölt-állító konvencióján, amelyet Wisconsinban tartanak.

Nevadában 48 delegátusról döntenek, közülük 36 küldöttet a caucusok eredményei alapján a tagállam pártvezetése „oszt szét” az elnökjelölt-aspiránsok között. A nevadai gyűlések egyébként úgynevezett zárt caucusok: vagyis csakis az előzetesen a pártnál regisztrált szavazók vehetnek részt rajtuk. Minden előzetes felmérés és előrejelzés a magát demokratikus szocialistának mondó Bernie Sanders vermonti szenátor győzelmét jelzi. Sanders egyébként nem tagja a pártnak, független politikusként küzd a demokraták elnökjelöltségéért.

Pénteken még valamennyi elnökjelölt-aspiráns teljes erőbedobással kampányolt szerte Nevadában, kivéve a milliárdos Michael Bloomberget, aki csak az úgynevezett szuperkedden – amikor 14 tagállamban egyszerre választanak – száll be a versenybe.  Sanders kijelentette: őt már nem lehet megállítani, s erre még a Demokrata Párt vezetése sem lesz képes. Amy Klobuchar minnesotai szenátor péntek este Renóban volt, ahol azzal biztatta híveit, hogy ő az egyetlen olyan jelölt, aki nemcsak a demokratákkal, hanem a republikánusokkal és a függetlenekkel is képes együttműködni. „Ha elegük van ebből a sok zajongásból és értelmetlenségből, akkor tartsanak velem” – mondta Renóban egy iskolai tornateremben tartott kampányrendezvényen.

Joe Biden, az Obama-kormányzat alelnöke Las Vegasban kampányolt, és elsősorban Donald Trumpot támadta. Utalt azokra a csütörtökön és pénteken megjelent hírekre is, amelyek szerint az amerikai hírszerzés szakértői tájékoztatták a képviselőház hírszerzési bizottságának tagjait, valamint személyesen Donald Trumpot és Bernie Sanderst is arról, hogy Moszkva 2020-ban is megpróbál beavatkozni az amerikai választási folyamatba. Mint mondta, az oroszok megpróbálják befolyásolni at is, hogy ki legyen a demokraták elnökjelöltje.

Pete Buttigieg, aki korábban az indianai South Bend városka polgármestere volt, elsősorban a spanyolajkú és a fekete közösségekről beszélt. Nevadában nagy lélekszámú a spanyolajkú közösség, és a körükben Buttigieg nem különösebben népszerű. Péntek este Las Vegasban azt ígérte, hogy elnökként különös figyelmet fordít majd e kisebbségek gondjaira. „Mindig figyelni fogok rájuk” – fogalmazott, és egységre, összefogásra szólította fel a demokrata párti szavazókat.

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor a fegyvertartás szigorítását tartotta fontosnak kiemelni, Tom Steyer kaliforniai milliárdos pedig bejelentette, hogy tető alá hozott egy szakszervezeti megállapodást a nevadai villamosipari munkások számára.

(MTI)
 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2020. február 22. 16:07
Bernie alelnökjelöltként 20%-ot a lecsúszott rétegből bizonyosan vinni fog. Ez igencsak hiányozhat Donaldnak, mert ebben az esetben az elnökjelölt demokrata 30%-ot nevetve behúz és kettejüknek megvan a győzelmük. Donaldnak gondolnia kellene már a jövőre is, és alelnökjelöltként egy hozzá hasonlóan buldózer típusú republikánus fiatalt találni. Aki a későbbiekben esélyes lehet.
OberEnnsinnen
2020. február 22. 16:07
Bernie alelnökjelöltként 20%-ot a lecsúszott rétegből bizonyosan vinni fog. Ez igencsak hiányozhat Donaldnak, mert ebben az esetben az elnökjelölt demokrata 30%-ot nevetve behúz és kettejüknek megvan a győzelmük. Donaldnak gondolnia kellene már a jövőre is, és alelnökjelöltként egy hozzá hasonlóan buldózer típusú republikánus fiatalt találni. Aki a későbbiekben esélyes lehet.
Arimaspa
2020. február 22. 12:46
Várjunk csak! Sanders olyan "flyover" közép usabeli helyeken nyer, ahol előtte Trump? Yikes Trumpnak, elveszi tőle a munkásosztályt!
szeekely
2020. február 22. 12:20
Bernie Sanders-et egyszeruen nem erti Magyarorszag! Nem erti, mert egyszeruen fogalma sincsen az amerikai viszonyokrol es kozallapotokrol. Mi itt idehaza vagyunk narancsosak, zoldek, kekek, pirosak, feketek es szivarvanyszinuek, de Bernie-rol nincs halvany lovesunk se! Ugye?! Vajon miert? Mi a franc zajlik Amerikaban? Mi van a vadkapitalizmus oshazajaban? Mi a turo az a "Medicare for All"? Ugy latszik, Bernie jelszava valodi hivoszo, sokkal erosebb, mint a bullshit jellegu "Make America Great again". Ho:ho:ho:! Amerika legyen nagy, de kinek? A burzsujnak? A nagytokesnek? A Wall Street potrohos tozsdecapajanak? A dollarmilliardokat osszeharacsolo oligarchanak? Nem, nem, nem, nem es nem! Ebbol eleg. Ez az uzenet! Tanulj magyar, van meg ra idod. Lass, hallj es fogadj be eddig nem latott, eddig nem hallott, eddi folfoghatatlan dolgokat. Amerikaban mar keszulodik az egesz evszazadot/-ezredet keresztbeivelo valodi emelkedes uj korszaka!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!