Leégett a harangláb Héderfáján

2020. február 08. 16:53

Korábban már kétszer is megpróbálták felgyújtani.

2020. február 08. 16:53

Szombat hajnalban leégett a Maros megyei Héderfája (Idrifaia) református templomának haranglábja – közölte a Székelyhon portál. A dicsőszentmártoni tűzoltókat hajnali három órakor riasztották a tűzesethez, de beavatkozásuk révén csak a tűz tovább terjedését sikerült megakadályozni. A 19. században épült faharangláb teljesen leégett, a benne lévő két harang elolvadt.

A tűzoltóság illetékese a Zi-de-zi.ro című Maros megyei portálnak nyilatkozva valószínűsítette, hogy gyújtogatás okozta a tüzet. A gyújtogatás gyanúját erősítette meg a Székelyhonnak nyilatkozó Nagy Csaba héderfájai református lelkész is. Elmondta: ismeretlenek két korábbi alkalommal sikertelenül próbálták felgyújtani a haranglábat. A lelkész hozzátette: a helyi közösségnek nyugodt élete volt, nem háborították a közösséget belső ellentétek, ezért nehezen magyarázható a vélt szándékos károkozás. Azt is hozzátette: a közeli iskola biztonsági kamerái mozgást rögzítettek az éjszaka, de a felvételek alapján nem azonosíthatók a vélt elkövetők.

A Maros megyei Héderfájának a 2011-es népszámláláson 677 lakosa volt, 96 százalékuk magyarnak vallotta magát.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2020. február 09. 12:11
Hű, ha ezt a zsinagógával tették volna meg!...
békalepcse
2020. február 09. 10:34
Ez egy Isteni jel! Megkopott a közösségünk, identitásunk és a hitünk. Ujjá kell építeni!!! Lehetőleg kőből, hogy ellenségeinknek legyen min töprengeni.
még fokozza
2020. február 09. 10:24
Semjén volt. Ilyesmivel mozgósítja a harci kedvet.
Box Hill
2020. február 09. 09:36
Niedermüller szavai beérnek itt-itt. Ha hagyjuk, lesz itt még CSEKA, KGB, UDBA Secritate, ÁVH, stb. Munkásőrség már van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!