Ír választások: a Sinn Féin kész belépni az új kormányba

2020. február 10. 07:16

A két jobbközép ír párt azonban kizárta az együttműködést az IRA egykori politikai szárnyával.

2020. február 10. 07:16

A Sinn Féin párt kész belépni az új kormányba és nem lenne demokratikus, ha kizárnák a kormányalakítási tárgyalásokból – jelentette ki vasárnap Mary Lou McDonald, a nacionalista tömörülés vezetője.

A szombati parlamenti választásokon a közvélemény-kutatások szerint gyakorlatilag patthelyzet alakult ki: az eddig kormányzó Fine Gael a szavazatok 22,4 százalékát kapta, míg a Sinn Féin 22,3 százalékos, a választás fő esélyesének várt Fianna Fáil pedig 22,2 százalékos támogatottságot szerzett. A jobbközép irányzatú Fine Gael és a Fianna Fáil az eddigi nyilatkozatok alapján kizárta az együttműködést a Sinn Féinnel annak múltja miatt, vagyis azért, mert az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnya volt. A két jobbközép párt uralta az ír belpolitikát az ország függetlenségének egy évszázaddal ezelőtti elnyerése óta.

Nem fogadom el a kizárásunkat, vagy a kizárásunkról szóló kijelentéseket. A párt a választók egyharmadának a támogatását élvezi. Ez alapvetően antidemokratikus lenne – mondta McDonald a sajtónak Dublinban.

A Cork egyetem kutatója szerint kemény politikai döntéseket kell majd hozni. A Fianna Fáil és a Fine Gael is kizárta a koalíciót a Sinn Féinnel, de most nagy nyomás alá kerültek, hogy ettől visszatáncoljanak – mondta Jonathan Evershed. A kapott adatok alapján nincs mód olyan kormányra, amely nem működik együtt a Sinn Féinnel ilyen vagy olyan módon – tette hozzá. A választások hivatalos végeredménye kedden várható.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. február 10. 09:19
Lehet, hogy itt nagyobb a megértés e baloldali párt kiközösítése iránt, mint az AFD esetében ? Pedig semmilyen szélsö párt nem alkalmas megoldani a mai problémákat humánus módon. De fontos lenne, hogy ráébresszék a többi pártot arra, hogy sürgösen foglalkozzanak érdemben az emberek égetö problémáival. Mielött a migráción tökölödik az EU, orvosolja inkább mindazt ami az europaiak létbizonytalanságát okozza. Stabil munkahelyek, megfizethetö lakások és jól müködö egészségügy meg oktatás az amire szükség van ! Nagyon kisiklik Europa, ha egyre szélesedik a szakadék a tehetösek és a többiek között !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!