Alakul a Bizottság új migrációs paktuma

2020. február 12. 22:40

Az, aki nem kap menedékjogot Európában, nem maradhat itt, ezért az EU-nak növelnie kell a visszaszállítások számát a származási országokba – jelentette ki a migrációért felelős biztos.

2020. február 12. 22:40

Bemutatta az új migrációs és menekültügyi paktumot az Európai Bizottság migrációért felelős alelnöke szerdán Bécsben. Margaritis Schinas elmondta, hogy az EU az eddiginél szorosabban kíván együttműködni a bevándorlók származási, illetve az általuk igénybe vett tranzitországokkal. Az unió lényegesen nagyobb figyelmet fordít majd a külső határok védelmére és a szolidaritásra – tette hozzá.

Schinas emlékeztetett arra, hogy Törökország négymillió migránst fogadott be, akik a szíriai polgárháború elől menekültek el otthonukból. A politikus reményét fejezte ki, hogy Törökország – az EU anyagi támogatásával – továbbra is ellátja őket. Ellenkező esetben Európa felkészültebb lesz, mint a 2015-ös bevándorlási hullám csúcspontján volt – szögezte le.

A korábbi menekültügyi törvények, valamint a dublini egyezmény szabályai idejétmúlttá váltak, hiszen akkor alkották őket, amikor a menedékkérelmek száma sokkal alacsonyabb volt, mint most – mondta Schinas. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Európa továbbra is célállomása lesz a migránsoknak. Az, aki nem kap menedékjogot Európában, nem maradhat itt, ezért az EU-nak növelnie kell a visszaszállítások számát a származási országokba – tette hozzá.

Az új migrációs és menekültügyi paktum előkészítéséről novemberben beszélt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen. A paktum célja átalakítani az Európai Unió migrációs politikáját. A tervek szerint a jövő héten mutatják be az új javaslatot.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2020. február 13. 11:58
...minden évben ez a terv. 2015 óta, minden egyes évben. Nem kéne végre meg is csinálni?
pemete jakab
2020. február 13. 11:56
"Az, aki nem kap menedékjogot Európában, nem maradhat itt, ezért az EU-nak növelnie kell a visszaszállítások számát a származási országokba - jelentette ki a migrációért felelős biztos." Erre a kormány be is jelentette: Mivel a migráció az egyik legégetőbb probléma, ezért lemond az EU-s támogatások egy részéről, hogy minél hamarabb vissza lehessen szállítani a migránsokat. Szerintem is nemes lépés. A fontos dolgokra áldozni kell.
Abraxos
2020. február 13. 07:30
A baj ezzel a visszaszállítással az lesz, hogy az embercsempészek és az NGO-k azt tanácsolják a migránsoknak, hogy dobják el útleveleiket és irataikat, mert akkor nem tudják kitoloncolni őket beazonosíthatóság hiányában. Ezzel viszont csak az a baj, hogy ugyan nem tudják kitoloncolni mert nem tudni hova kellene, de iratok hiányában a kérelmüket se tudják elbírálni. Ergo lose-lose. Franciaország, pontosabban párizs tele van ilyen gettókban élő menekültekkel akik se munkát nem tudnak vállalni, se haza nem tudnak menni. Valszeg ahova vissza akarják vinni ezeket az embereket azok az országok meg nem fogják visszafogadni az iratok hiányára hivatkozva. Mivel a határok csak a balkánon vannak lezárva, ezrével jönnek így iratok nélkül be emberek európába. El van ez már cseszve visszafordíthatatlanul régen.
luisbathhelena
2020. február 13. 07:02
Üres rizsa. Ezt a JELENLEGI tények is lehetővé tennék. Csak Nem tartjak be ezt sem! Politikai lufieregetes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!