A szerb külügyminiszter számonkérte Várhelyi Olivért

2020. február 07. 09:04

Azért vagyok itt, hogy segítsek önöknek – válaszolta Várhelyi Ivica Dacicnak.

2020. február 07. 09:04

Kellemetlen incidens árnyékolta be Várhelyi Olivér európai uniós bővítés- és szomszédságpolitikai biztos csütörtöki belgrádi látogatását – írja a Magyar Hírlap. Várhelyi Ana Brnabic kormányfővel és a szerb kormány több miniszterével tárgyalt, amikor egy pillanatban Ivica Dacic emelkedett szólásra. A szerb külügyminiszter azt mondta a bővítési biztosnak, hogy „hallgat, amíg egyesek »elrabolják« a koszovói szerb kolostorokat és hallgat, miközben Pristina védővámot vet ki a szerbiai árura”. 

Várhelyi ezt követően bekapcsolta a mikrofonját és a szerb külügyminiszterhez fordulva közölte: „Én vagyok az egyetlen uniós biztos, aki szót emelt a koszovói védővámok ellen, elítéltem azt, ami Montenegróban történik, Szerbia az első ország, amelyet meglátogattam az új módszertan bevezetését követően, s azért vagyok itt, hogy segítsek önöknek”. Várhelyi ezt követően kikapcsolta a mikrofonját, odalépett Ana Brnabic kormányfőhöz, kezet fogott vele és elhagyta a helyiséget.

A Magyar Hírlap idézi a szerb Blic napilapot, amely megkereste Ivica Dacicot is, hogy megkérdezzék, miért „támadta meg a vendéget”. A szerb külügyminiszter erre azt felelte, hogy nem Várhelyi Olivért támadta, hanem az EU-t. „Az EU-t támadtam meg, mert nem tartja tiszteletben a Brüsszeli egyezményt, amiért Koszovót bevonja a 35-ös tárgyalási fejezetbe, s most minden ettől függ, illetve azért, mert hallgat a montenegrói történések kapcsán. Megtámadtam az EU-t, mert igazságtalan” – mondta Dacic.

A szerb külügyminiszter ugyanakkor cáfolta, hogy botrány alakult volna ki a szerb kormány épületében. Szerinte Várhelyi azért sietett el, hogy az ellenzékkel is találkozzon.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. február 07. 11:31
A szerb sovinizmus semmit sem változott azóta, hogy vérfürdőt rendeztek Bácskában.
Arimaspa
2020. február 07. 11:00
Éljen az illiberális államok barátsága. Mit mondhatnék mást. Állítsuk meg Brüsszelt!
Secnir
2020. február 07. 10:08
forrás: blic.rs, ez a blikk/riposzt/lokál szentháromság szerb megfelelője, várjuk meg a szerb kormány nyilakozatát is...
zsoltkom2
2020. február 07. 10:03
Előadásmód/ kategória/ tanítás /keret . . . "Várhelyi ezt követően bekapcsolta a mikrofonját" "Jézus ezt követően megmutatja tanítványainak kezét és oldalát, amellyel a feltámadás valóságát kívánja megerősíteni bennük. Krisztus valós személy, az a Jézus, aki néhány nappal korábban meghalt a keresztfán. A tanítványok szívében megszületett öröm Jézus meglátásából fakad. A békesség pedig az az ajándék, amelyet a feltámadott ad barátainak és mindenkinek, és amelyet nekik kell hírül vinniük a világban. A feltámadt Jézus visszatért, hogy a tanítványoknak utat mutasson." "Azért vagyok itt, hogy segítsek önöknek - válaszolta Várhelyi"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!