A friss eredmények szerint az írországi Sinn Féin párt kapta a legtöbb szavazatot a választáson

2020. február 10. 18:23

A meglehetősen összetett választási rendszer miatt elképzelhető, hogy a dublini parlament végleges összetétele csak napokkal később lesz ismert.

2020. február 10. 18:23

A várakozásoknak megfelelően a baloldali nacionalista Sinn Féin párt kapta a legtöbb szavazatot a szombati,  előrehozott írországi választáson a hétfői legfrissebb, de még nem végleges eredmények szerint. A helyi sajtó arról számolt be, hogy az Ír-sziget újraegyesítését zászlajára tűző pártot a választók 24,5 százaléka jelölte meg az első helyen a preferenciális szavazáson. A két nagy jobbközép párt, a jelenlegi kabinetet kívülről támogató Fianna Fáil 22,2 százalékot ért el, a kormányzó Fine Gael pedig 20,9 százalékot.

A meglehetősen összetett választási rendszer miatt elképzelhető, hogy a dublini parlament végleges összetétele csak napokkal később lesz ismert. Noha besöpörte a legtöbb szavazatot, szakértők szerint a Sinn Féin a parlamenti mandátumok tekintetében elmarad majd a két másik párt mögött, mivel azoknál jóval kevesebb helyen tudott jelöltet állítani. A Fine Gael és a Fianna Fáil az eddigi nyilatkozatok alapján kizárta az együttműködést a Sinn Féinnel annak múltja miatt, azért, mert az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnya volt.

A Sinn Féin közelmúltbeli megerősödéséig a politikai teret hagyományosan a Fine Gael és a Fianna Fáil uralta, egymást váltották a kormányon az ország függetlenné válása óta eltelt mintegy száz év alatt. A Sinn Féin az egyetlen jelentős ír párt, amely Írországban és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországban egyaránt aktív. Írországban 1997-ben jutott be a parlamentbe, azóta főként a határ menti régiók és Észak-Írország közötti történelmi kapcsolatok helyreállításán, az ír egység megteremtésén fáradozik.

Általánosan elfogadott nézet, hogy a Sinn Féin az észak-írországi brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő IRA politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején, jóllehet ezt párt soha nem ismerte el.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2020. február 10. 21:56
Terroristakormány lesz?
Világpanoráma
2020. február 10. 21:13
Az USA az eddigi legnagyobb adatlopással vádolja a kínai katonaságot https://vilagpanorama.hu/2020/02/10/az-usa-az-eddigi-legnagyobb-adatlopassal-vadolja-a-kinai-katonasagot/
mokány
2020. február 10. 19:44
Felkészül Angola.
Emmanuel Goldstein
2020. február 10. 19:05
A Brexit újabb nyilvánvaló következménye: halad tovább Nagy-Britannia szétesése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!