Pénzt vagy életet - avagy mi ér többet, 100 millió forint vagy 100 millió tallér?

2020. február 02. 11:54

Erőfeszítés nélkül nincs nyereség!

2020. február 02. 11:54
Rácsok Balázs

„Dániában nagyon régen működik egy támogatási forma, amelynek az alapját a következő mondat adja: Erőfeszítés nélkül nincs nyereség! Az ottani hajléktalanellátásban ahhoz, hogy valaki igénybe tudjon venni egy segítő szolgáltatást, tallérokat kell gyűjtenie, amelyeket aztán beválthat élelmiszerre, fodrászra, fürdésre, tanulásra stb. Az Ökumenikus Segélyszervezet közel öt éve kötelezte el magát, hogy hasonló motivá­ciós rendszert alakítson ki országos intézményhálózatában. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendszer az egyén helyzetéhez, erőforrásaihoz és készségeihez mérten bizonyos erőfeszítést, aktivitást vár, annak érdekében, hogy tisztítószert, tüzelőt, ruhát, a gyereknek szemüveget vagy más szükséges dolgokat biztosítson. Már a rendszer kialakításába is aktívan bevonjuk a támogatott szülőket és gyerekeket, hogy közösen határozzuk meg a főbb kereteket. Ez egy családok átmeneti otthonában konkrétan azt jelenti, hogy egy munkaerőpiaci tréningen való részvételért vagy a háztájiban adódó feladatok elvégzéséért meghatározott tallérok kaphatók, amelyek beválthatók az egyén, a család szükségleteire.

Az ENSZ-nek a gyermekek jogairól szóló egyezményének vezérelve, hogy a gyerekeket érintő döntésekben a gyerekek mindenekfeletti érdekeit kell figyelembe venni. ­Átérezzük-e ezen helyzetekben ezt a felelősséget? Valóban ez vezérel bennünket döntéseinkben, érdekérvényesítő tevékenységeinkben, szolgáltatásaink kialakításában? Érvényesül a gyermek mindenekfelett álló érdeke? Valóban megfelelő védelmet és jövőt, a számára legkedvezőbb feltételeket biztosítjuk neki az élethez? Az Ökumenikus Segélyszervezet szakembereiként egyértelműen azt gondoljuk, hogy százmillió forintnyi tallér többet ér, mint százmillió forint készpénz. A tallérok motivációt generálnak, ami aktivitásra késztet és megtanítja az egyént döntést hozni. Hálót ad, amellyel nő az öngondoskodás képessége, a felelősség és az eszközrendszer a család életének jobbá tételéhez.

Ahhoz, hogy ennek a kilencéves gyermeknek az élete megváltozzon, hogy jó, jobb élete legyen, nem pénzre van szüksége, hanem társadalmi felelősségvállalásra, védelemre, segítő rendszerekre, tudatosan kialakított szociális szolgáltatásokra, olyan segítő tevékenységekre, amelyekben a szülők képesek lehetnek a változásra.”

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ElBundi
2020. február 03. 09:14
Ahhoz, hogy ennek a kilencéves gyermeknek az élete megváltozzon, és vele több mint 7 milliárdé, rendet kellene teremteni a világ hatalmi struktúrájában! Már megint nem a betegség kórokozóját vizsgálgatja a szerzö, hiszen az jóval kellemetlenebb téma lenne. Demokratikus bankrendszer, amely a pénzhatalom további ámokfutását állítaná meg, vele az emberek kizsákmányolását és egymás gyilkolását szüntetné meg. Biztosan nem a társadalom a felelös a mai Status quo-ért!
annamanna
2020. február 02. 19:47
"....családokon segítene, másrészt viszont állítólag Alex és családja rengeteg támadást kap a faluból, ahol laknak, mivel nem tartják igazságosnak, hogy a család ennyi mindent kap a kisfiú levele nyomán."
annamanna
2020. február 02. 19:47
"Eddig a levél. Több hírforrás szerint Alex valóban nagy szegénységben él, miután bedőlt a lakáshitelük, apja pedig elhagyta őt és öt testvérét, így most édesanyjuk egyedül neveli őket, de neki nincs állása. A történet folytatása kétélű, mivel egyrészt elkezdtek özönleni a felajánlások a családnak, sőt, időközben már egy alapítvány létrehozását is elkezdték megszervezni, amely a nehéz sorsú...."
annamanna
2020. február 02. 19:46
"Játszani nem szoktam, legózni szeretnék, de nekünk még nincs. Vannak tesóim, velük vagyok és anyukám. Tehát ha kérhetnék karácsonyra, azt kérném, ne fázzak úgy, hogy fájjon mindenem, legyen kenyér, tej, vaj, esetleg. És azt is kérném beszélj Botonddal a suliban, ne bántson és ne csúfoljon. Köszönöm szépen És titokban megleslek, mikor Botondnak viszed az ajándékot Puszi: Alex"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!