Magyar nyelvű Facebook-bejegyzés miatt büntették meg a kézdivásárhelyi polgármestert

2020. január 24. 10:05

A polgármestert a hírhedt román aktivista, Dan Tanasă jelentette fel, mondván, a polgármester etnikai alapon diszkriminálta a románokat. 

2020. január 24. 10:05

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere annak apropóján hívott össze sajtótájékoztatót, hogy a román Országos Diszkriminációellenes Tanács 2000 lejre büntette egy magyar nyelvű Facebook-bejegyzés miatt – számol be a Transindex.

Tegnap én is a Diszkriminációellenes Tanács étlapjára kerültem, s bár Dorin Florea volt a főfogás, nekem is kijutott odafigyelésből” – mondta az elöljáró.

Az ügy még 2019 februárjában indult el, amikor hét év után először kellett lemondani a minden hónap második szombatján megszervezett hagyományos termékvásárt a sertéspestis elterjedése miatt. Az önkormányzat saját Facebook-oldalán, a gyors tájékoztatás érdekében, kitett egy hírt a profiljára, amelyben szövegesen és képileg is felhívta a figyelmet a vásár elmaradására.

Képekkel is be tudom bizonyítani, hogy a közlemény szövege kétnyelvű volt, ehhez a bejegyzéshez csatoltak hozzá munkatársaim egy plakátot, amelyre pirossal írták rá az »elmarad« kifejezést magyar nyelven. Azt hiszem, hogy a közérdekű információ a szövegből ennek ellenére is eljutott a magyar és román emberhez, a képen nem múlt semmi” – nyomatékosított Bokor.

Kézdin a románok és a magyarok békében élnek

Kézdivásárhely polgármestere nagyon pimasz döntésnek tartja, nem az összeg bosszantja, szerinte ez „elvi kérdés” – fogalmazott.

Kézdivásárhelyen a magyarok és a románok jól megvannak együtt. A közel nyolc éves mandátumom alatt soha nem hallottam panaszt arra, hogy elnyomjuk a románokat. Úgy gondolom, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak oda kellene figyelnie ezekre a notórius feljelentőkre, akiknek pont az az érdekük, hogy mi ne éljünk egymással békében és jól, hanem feszítsük a húrt, hátha összeveszünk. Igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartom ezt a döntést, és ahogy a hivatalos kiközlés megtörténik, bíróságon fogom megtámadni azt. Bízom a bíróság jó döntésében” – summázott a polgármester.

A polgármestert a hírhedt román "blogger" és aktivista, Dan Tanasă jelentette fel még tavaly októberben, mondván, hogy a polgármester etnikai alapon diszkriminálta a románokat. 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mirtilla
2020. január 25. 09:55
Ilyenkor hol van Sargentini meg a brüsszeli libsi-bagázs többi visitozó aktivistái?
packó_
2020. január 24. 14:34
A Dan(iel) ugyancsak pofonérett.
fogas paduc
2020. január 24. 11:30
Szardzsentinit a románoknak! Botmixerin! Hol vagy?
3M..
2020. január 24. 11:07
Nekünk sajnos már megint csak a heti rendszerességgel jövő hőbörgés jutott osztályrészül. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!